PIECZONY DORSZ Z PISTACJAMI

Mało co, a nie miałabym dla Was dziś nowego przepisu. Nie spodziewałam się, że poproszenie męża o pomoc może okazać się aż tak ryzykowne. Bo co może być skomplikowanego w „wyciągnięciu” pistacji z łupinek. Niby nic … do momentu. Udało mi się przejąć potrzebną ilość w ostatniej chwili. Za plecami usłyszałam tylko – „to nie moja wina… to uzależnia” 🙂 Dobrze, że kupiłam duże opakowanie.

Nigdy nie lubiłam słowa panierka – oczami wyobraźni widziałam ociekającego tłuszczem schabowego 🙂  „Panierka” w moim wykonaniu ma symboliczny dodatek masła a całość „zlepia” musztarda Dijon. Do tego sporo natki pietruszki, dymki i najważniejszych w tym przepisie – pistacji 🙂

Jako dodatek do dorsza proponuje prostą sałatkę. Wystarczy mieszanka sałat, pomidorki koktajlowe, oliwa i sok z cytryny 🙂

20160127_222138

Składniki

  • 400 g filetu z dorsza (bez skóry)
  • 60 g białego pieczywa (bez skórki)
  • 50 g pistacji
  • 1-2 łyżki musztardy Dijon
  • 1-2 łyżeczki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • ½ pęczka szczypiorku
  • skórka starta z limonki
  • skórka starta z ½ cytryny
  • sok z cytryny do skropienia ryby
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

(2-3 porcje)

Rybę oczyszczamy, zdejmujemy skórę, skrapiamy cytryną, dodajemy szczyptę pieprzu. Odstawiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu).

Z pieczywa odcinamy skórkę i kroimy na kawałeczki, przypominające większe okruchy. Pistacje kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę i szczypiorek siekamy. Dokładnie myjemy szczoteczką limonkę i cytrynę i ścieramy skórkę. Wszystkie powyższe składniki wkładamy do miski, dodajemy masło i musztardę. Najwygodniej tą masę - "panierkę"  będzie nam wyrabiać rękami.

Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia. Nakładamy część masy, delikatnie dociskamy, żeby panierka lepiej przylegała. Postępujemy tak ze wszystkimi kawałkami ryby.

Gotowe wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut, aż "panierka" ładnie się zarumieni. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..