PIECZONE UDKA KURCZAKA Z ZIELONYM GROSZKIEM

Pieczone udka kurczaka, z chrupiącą skórką, to jedno z tych dań, do których zawsze z przyjemnością wracamy 🙂 Dla urozmaicenia proponuję przygotować do nich sos z zielonym groszkiem (świeżym), porem i czerwoną cebulką.

Najwięcej radości miały dziewczyny, bo zaangażowałam je do wyłuskania groszku z łupinek. Niech wiedzą, że groszek to nie tylko zamrażalnik i foliowa torebka 🙂

Do kurczaka podaje proste puree: do kilograma ugotowanych ziemniaków, dodaje 2 łyżki masła i stopniowo wlewam ok. 100 ml mleka, cały czas rozgniatając ziemniaki. Można dodać też łyżkę posiekanego, świeżego tymianku.

20161003_152007

 

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 150 g zielonego groszku
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól/pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
 

Sposób przygotowania

(4 osoby)

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu).

Udka kurczaka oczyszczamy, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wymieszanym z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Gotowe udka wkładamy do lekko natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Na każde udko kładziemy wiórek masła i pieczemy ok. 45 minut, aż skórka ładnie się przyrumieni. Co 10 minut smarujemy skórkę powstałym sosem.

Pora kroimy w plasterki, cebulę w piórka.

Do garnka wkładamy łyżkę masła, pora i cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy bulion i śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy zielony groszek i gotujemy ok. 10 minut, aż groszek będzie miękki a sos lekko się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Upieczonego kurczaka posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy np. z puree ziemniaczanym.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..