PIECZONE UDKA KURCZAKA Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I SZPARAGAMI

Bardzo przyjemny obiad dla całej rodziny, który nie będzie wymagał od Was zbyt wiele wysiłku. Udka z kurczaka, młode ziemniaki, szparagi i pomidorki koktajlowe – wszystko pieczone w piekarniku w jednej brytfannie. Całość aromatyzowana cytryną, tymiankiem i białym winem – otrzymacie z nich pyszny sos 🙂

Polecam Wam również inne przepisy z kurczakiem w roli głównej: Zapiekane podudzia kurczaka z ciecierzyca i pomidorami, Cytrynowe udka kurczaka, Kurczak w sosie pomarańczowym z jaśminowym ryżem oraz jeden z moich ulubionych przepisów na blogu: Makaron udon z kurczakiem i sosem orzechowym

20170530_200058

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 4 udka kurczaka
  • 300 g szparagów
  • 100 ml białego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 szalotki
  • gałązka pomidorów
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • łyżka masła
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(4 osoby)

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu).

Udka kurczaka oczyszczamy, nacieramy solą i pieprzem. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Cytrynę kroimy w plastry. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki (podobnej wielkości), a szalotki na pół. Nacinamy skórkę w pomidorkach.

Do dużej brytfanny z kratką (lub żaroodpornego naczynia), wkładamy ziemniaki, posypujemy solą i pieprzem. Obracamy ziemniaki, żeby pokryły się przyprawami z każdej strony. Ziemniaki przesuwamy na bok, wkładamy udka kurczaka, plasterki cytryny, nieobrane ząbki czosnku, szalotki i kilka gałązek tymianku. Na każdym udku kładziemy "wiórek" masła. Pieczemy przez ok. 40 minut (w zależności od wielkości udek), co jakiś czas polewając kurczaka i ziemniaki powstałym sosem.

Następnie wysuwamy brytfannę, wkładamy szparagi, gałązkę pomidorków i wlewamy białe wino. Polewamy wszystkie składniki sosem i pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż szparagi i ziemniaki będą miękkie.

Żeby przygotować sos miksujemy płyn, który pozostał z pieczenia z wyjętymi z łupinek ząbkami czosnku (ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem). Jeżeli sos jest zbyt rzadki można go odparować.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..