PIECZONE, BIAŁE KIEŁBASKI

Pieczone, białe kiełbaski to dziś mój ukłon w stronę Panów, którzy również (co mnie bardzo cieszy) zaglądają coraz częściej na bloga 🙂 Przepis jest banalnie prosty i wymaga jedynie kupienia potrzebnych składników. Reszta zrobi się sama.

Na warstwie cebuli układamy oprószone suszonymi ziołami kiełbaski, dodajemy suszone śliwki i pomidorki koktajlowe. Pieczemy godzinę w piekarniku. Kiełbaski „pozbędą się” nadmiaru tłuszczu, a dzięki warstwie cebuli nie będą w cały czas nim „pływać”.

Kiełbaski świetnie sprawdzą się też w Wielkanoc 🙂

20160306_194031

Składniki

  • 600 g białej, surowej kiełbasy
  • 2 cebule
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka suszonych śliwek
  • łyżka majeranku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Cebulę kroimy w plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki cebuli i kilka suszonych śliwek. Układamy na nich białe kiełbaski posypane połową suszonych ziół. W wolnych miejscach układamy pomidorki koktajlowe.

Pieczemy ok. godziny, aż kiełbaski będą ładnie zrumienione. Po upływie 30 minut przewracamy je na drugą stronę i posypujemy resztą ziół.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..