PIECZEŃ RZYMSKA (BEZ GLUTENU)

Pieczeń rzymska (klops) będzie pięknie prezentować się na wielkanocnym stole. W tym roku przygotowałam pieczeń w wersji bezglutenowej. Bułkę/bułkę tartą zastąpiłam białą fasolą z puszki. Znacie ten sposób? 🙂 Moim zdaniem ta wersja, jest jeszcze smaczniejsza i mimo, że wszyscy w mojej rodzinie mogą bezkarnie opychać się glutenem, będę częściej przygotowywać tą wersję 🙂

Pieczeń rzymską możecie podać np. z sosem koperkowym, chrzanowym lub tatarskim. Przybliżone proporcje dla każdego z sosów znajdziecie poniżej.

20170405_193029

 

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki)
  • 200 g białej fasoli z puszki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 jajka ugotowane na twardo (M)
  • 1 surowe jajko (L)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka suszonej natki pietruszki
  • łyżka masła
  • sól/pieprz
Dodatkowo. Pieczeń rzymską możemy upiec w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub użyć:
  • masła do wysmarowania formy
  • mąki bezglutenowej do posypania formy
Sos koperkowy:
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek jogurtu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól/pieprz do smaku
Sos chrzanowy:
  • 5 łyżek śmietany
  • 5 łyżek gęstego jogurtu lub majonezu
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka octu winnego (opcja)
  • szczypta cukru pudru
  • sól/pieprz do smaku
Sos tatarski:
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 marynowane grzybki
  • łyżka kaparów
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru pudru
  • sól/pieprz do smaku

Sposób przygotowania

(do pieczenia użyłam formy o wymiarach 12x24 cm)

Gotujemy 4 jajka na twardo. Studzimy. Obieramy. Na patelni, na maśle szklimy cebulę. Odstawiamy do ostudzenia.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką (lub pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia).

Fasolę rozgniatamy widelcem; czosnek przeciskamy przez praskę; wędzony boczek kroimy w drobną kosteczkę; marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach; 2/3 pęczka natki pietruszki drobno siekamy.

Do miski wkładamy wszystkie składniki klopsa. Wyrabiamy przez kilka minut. 1/3 masy przekładamy do formy. Na środku układamy w rządku ugotowane jajka, delikatnie wciskając je w masę. Nakładamy pozostałą część masy. Posypujemy łyżeczką suszonej natki pietruszki.

Pieczemy w 190 st. C (bez termoobiegu) przez ok. 45-60 minut. Wbity patyczek ma być suchy, a pieczeń powinna lekko odstawać od ścianek formy.

Odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem posypujemy resztą posiekanej natki pietruszki.

Podajemy z sosami.

Sos koperkowy:

W miseczce łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Sos chrzanowy:

W miseczce łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Sos tatarski:

Drobno kroimy ogórka, grzybki, szczypiorek i kapary. W miseczce łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..