PENNE CARBONARA ZE SZPARAGAMI

Sezonowa odsłona penne carbonary tym razem z dodatkiem szparagów. Kremowy sos, wędzony boczek i delikatne, zielone szparagi. Szybkie, proste i sycące danie. Ile osób tyle opinii. Ja jednak jestem zwolenniczką przygotowywania sosu bez dodatku śmietany, bazując bardziej na samych żółtkach (niż całych jajkach) i parmezanie.

Masa jajeczna musi „zaparzyć się” od gorącego makaronu, dlatego po jego ugotowaniu wszystkie czynności należy wykonywać bardzo szybko. Do odcedzonego makaronu od razu dodajemy jajka, dokładnie mieszamy, a dopiero potem dodajemy pozostałe składniki.

20160521_172449

Składniki

  • 200 g makaronu penne
  • 100 g wędzonego boczku
  • 50 g parmezanu
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Boczek kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w kostkę. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki (wcześniej odcinamy zdrewniałe końce).

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie na patelnię wkładamy boczek i cebule. Chwilę smażymy (z boczku ma wytopić się część tłuszczu, ale nie może się zrumienić). Dodajemy kawałki szparagów (główki 2 min. później). Smażymy kilka minut.

Do miseczki wbijamy (sparzone wrzątkiem) jajko, dodajemy żółtka, starty parmezan i szczyptę pieprzu. Mieszamy.

Makaron odcedzamy (niezbyt dokładnie), od razu przekładamy go do garnka, w którym się gotował, zalewamy masą jajeczną i dokładnie mieszamy (jajka mają się zaparzyć od temperatury makaronu). Jako ostatnie dodajemy rzeczy z patelni. Mieszamy.

Od razu podajemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..