PĘCZOTTO Z PIECZONYM BURAKIEM I WĘDZONĄ RYBĄ

Łatwe w przygotowaniu pęczotto w intensywnym, bardzo świątecznym kolorze 🙂 Smak pieczonego buraka podbijam jeszcze czerwonym winem i startym, kwaśnym jabłkiem. Jeżeli pokusicie się, żeby przygotować je na wigilię dodajcie, tak jak ja, wędzoną rybę. W inne dni możecie ją zastąpić pieczonym mięsem drobiowym.

Dla jeszcze mocniejszego smaku, możecie dodać 1-2 łyżki suszonego buraka od „Zdrowe Pola” (tuż przed dodaniem zmiksowanych buraków).

Dla poszukujących świątecznych inspiracji 🙂

 

20171130_144721

Składniki

  • ok. 800 ml bulionu jarzynowego
  • 500 g upieczonych i zmiksowanych buraków
  • 1 wędzona ryba np. makrela, pstrąg
  • 300 g kaszy pęczak
  • 100 ml czerwonego wina lub sok z cytryny
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 1-2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól/pieprz
  • kilka gałązek koperku do dekoracji

Sposób przygotowania

(3-4 osoby)

W małym garnuszku podgrzewamy bulion - nie doprowadzamy do wrzenia, wystarczy, że będzie ciepły.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu). Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na ok. 20-30 minut (kawałki mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać). Miksujemy. Odstawiamy.

Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki i wyjmujemy ości. Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.

Do garnka wkładamy łyżkę masła, szalotki, czosnek i gałązki tymianku. Gdy szalotki się zeszklą, dodajemy kaszę pęczak. Mieszamy. Dodajemy wino, a po chwili - pierwszą porcję bulionu. Bulion uzupełniamy, gdy wchłonie się poprzednia porcja (kaszy nie gotujemy dłużej niż 15 minut).

Wyjmujemy gałązki tymianku. Na ostatnie 5 minut gotowania dodajemy zmiksowane buraki i starte jabłko. Jeżeli nie dodawaliśmy wina, dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Przekładamy na talerze, układamy kawałki wędzonej ryby i dekorujemy koperkiem.

Od razu podajemy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..