PĘCZOTTO Z KURCZAKIEM, PIECZARKAMI I GORGONZOLĄ

Dla wszystkich, którzy lubią wszelkiej maści „kaszotta”.  Jeżeli w weekendy nie pilnujecie diety koniecznie 🙂 przygotujcie to pęczotto, z kurczakiem, pieczarkami, pietruszką i moim tajnym składnikiem – gorgonzolą. Smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Polecam jedzenie kasz w każdej postaci. Nie zawierają dużo tłuszczu, są bogatym   źródłem węglowodanów złożonych, składników mineralnych oraz błonnika. Regularne spożywanie kasz może uchronić nas m.in.: przed nadwagą i cukrzycą (II typu).

 

20160512_201336

Składniki

  • 600-800 ml bulionu drobiowego
  • 300 g piersi kurczaka
  • 150 g kaszy pęczak
  • 100 g pieczarek
  • 100 g gorgonzoli
  • 50 g parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • szczypta pieprzu
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

W małym garnuszku podgrzewamy bulion - nie doprowadzamy do wrzenia, wystarczy, że będzie ciepły.

Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach. Pietruszkę siekamy, nie musi być dokładnie.

Do garnka wlewamy oliwę, po chwili wkładamy cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy piers kurczaka. Smażymy kilka minut. Dodajemy pieczarki i chwilę później kaszę pęczak. Mieszamy. Dodajemy pierwszą porcję bulionu. Bulion uzupełniamy, gdy wchłonie się poprzednia porcja. Kaszy nie gotujemy dłużej niż 15 minut.

Na koniec dodajemy natkę pietruszki (zostawiamy trochę do dekoracji), parmezan, gorgonzolę, masło i szczyptę pieprzu. Mieszamy i odstawiamy pęczotto pod przykryciem na 5 minut.

Po upływie 5 minut ponownie mieszamy, przekładamy na talerze i od razu podajemy. Możemy posypać jeszcze natką pietruszki.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..