PASZTET Z KASZY GRYCZANEJ Z PIECZARKAMI I CZARNUSZKĄ

Powoli zaczynam szukać inspiracji do przepisów na Wielkanoc 🙂 Mój wybór padł dziś na kolejną wersję pasztetu wegetariańskiego. Bazę stanowi kasza gryczana i pieczarki. Dla ciekawszego smaku dodaje musztardę Dijon, tymianek i czarnuszkę. Czarnuszka wzmacnia odporność, działania przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Czarnuszka nie nadwyręży waszego budżetu, można ją kupić np. w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić przez internet 🙂

Pomysły na wielkanocne dania znajdziecie tutaj

Sprawdźcie najnowsze przepisy 🙂

 

20180216_223648

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 200 g kaszy gryczanej (suchej)
  • 1 puszka fasoli (białej lub czerwonej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki czarnuszki
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sok z cytryny
  • łyżka roztopionego masła - do posmarowania ziaren na wierzchu pasztetu
  • olej do smażenia
  • sól/pieprz
  Do dekoracji:
  • orzechy np. włoskie
  • pestki dyni
  • ziarna słonecznika

Sposób przygotowania

(użyłam formy keksowej o standardowej wielkości)

Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki; cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Fasolę odsączamy.

Na dużą, rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek, łyżeczkę suszonego tymianku i pieczarki. Smażymy ok. 5 minut aż pieczarki lekko się zrumienią. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do przestudzenia.

Łączymy wszystkie składniki pasztetu (bez jajek), miksujemy, doprawiamy do smaku solą/pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy jajka i ponownie, krótko miksujemy.

Przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Wierzch pasztetu posypujemy ziarnami słonecznika, orzechami, pestkami dyni, lekko dociskamy i przy pomocy pędzelka smarujemy masłem (nie przypalą się pod wypływem temperatury).

Pieczemy w 180 st. C (bez termoobiegu) ok. 30 minut.

Wyjmujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..