PASZTET Z CIECIERZYCY, KASZY PĘCZAK I SUSZONYCH GRZYBÓW

 

Wielkanoc pasztetem stoi. Nie mogłam więc nie dodać przed Świętami chociaż jednego przepisu. Tym razem pasztet w wersji bezmięsnej. Bazę stanowi ciecierzyca (może być z puszki), kasza pęczak i suszone grzyby. Żeby było jeszcze zdrowiej dodaję łyżkę siemienia lnianego  🙂

Pasztet ma przyjemny, grzybowy posmak. Wodę w której moczyły się grzyby wykorzystuje do ugotowania kaszy pęczak, która dzięki temu nabiera charakterystycznego aromatu. Dodatkowo, jeżeli masa wyjdzie Wam zbyt gęsta, możecie bezpośrednio dodać do niej kilka łyżek tej „grzybowej” wody. Nic się nie zmarnuje 🙂

Pasztet ma zwartą konsystencję, daje się bardzo ładnie kroić i bez problemu można go rozsmarować na pieczywie.

 

20160323_181217

Składniki

  • 250 g ciecierzycy (+ bulion warzywny lub woda do gotowania)
  • 150 g kaszy pęczak
  • 20 g suszonych grzybów (podgrzybków, borowików)
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka siemienia lnianego (opcja)
  • sól / pieprz

Sposób przygotowania

(użyłam formy keksowej o długości 25 cm)

Dzień wcześniej ciecierzycę (nie z puszki) należy namoczyć (10-12 godz.). Wodę z namaczania wylewamy. Ciecierzycę gotujemy w bulionie warzywnym lub wodzie do miękkości ok. godziny. Pod koniec gotowania dodajemy marchewki.

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą (ok. 400 ml) i odstawiamy na pół godziny. Grzyby wyjmujemy, wodę zostawiamy.

Kaszę pęczak płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy 300 ml wody w której moczyły się grzyby, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 15 minut. Przykrywamy, odstawiamy na kolejne 15 minut, żeby kasza wchłonęła cały płyn.

Cebulę siekamy, czosnek kroimy, przekładamy do garnuszka i dusimy ok 5 minut. Odstawiamy.

Do misy blendera wkładamy wszystkie składniki pasztetu (poza jajkami). Dokładnie miksujemy, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.

Jeżeli masa wyjdzie bardzo gęsta możemy dodatkowo rozrzedzić ją odrobiną wody w której suszyły się grzyby.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy i wyrównujemy masę. Pieczemy ok 45-60 minut.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..