PASZTET WEGETARIAŃSKI LAST MINUTE

Pasztet, to kolejna potrawa bez której byłoby mi w święta jakoś smutno 🙂 Nasze stoły będą uginać się od wszelkiego rodzaju mięsiw – szynek, rolad, karczków, boczków, schabów, gotowanych, pieczonych, zawijanych, nadziewanych … można by tak wymieniać w nieskończoność.

Mój pasztet jest (z przekory) wegetariański. Jeżeli użyjecie białej fasoli z puszki, dzięki czemu ominie Was konieczność nocnego namaczania i później gotowania, przygotujecie go w kilka chwil 🙂 Pasztet ma kremową konsystencję, nie kruszy się i nie jest mdły. Będzie prezentował się jeszcze ładniej, gdy – przed pieczeniem – posypiecie go nasionami słonecznika i siemieniem lnianym, a – przed podaniem – także posiekanym koperkiem (nasiona słonecznika i siemię lniane smaruje przed pieczeniem roztopionym masłem – wtedy się nie przypali).

20170413_150921

Składniki

  • 2 puszki białej fasoli (po odsączeniu 240 g każda)
  • 1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu)
  • 20 cm kawałek pora (biała i jasnozielona część)
  • 2 jajka (L)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka chrzanu (opcja)
  • 2 łyżki masła
  • sól/pieprz
  Przed pieczeniem:
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka roztopionego masła
Do dekoracji:
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania

(użyłam formy o wymiarach 11x24 cm)

Na patelni roztapiamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki pora. Należy go poddusić na małym ogniu przez 3-5 minut, aż się zeszkli.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

Do misy blendera wkładamy odsączoną fasolę i ciecierzycę, czosnek, zeszklonego pora, nasiona słonecznika, siemię lniane, musztardę i majeranek. Miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie chrzanem. Dodajemy jajka i jeszcze krótko miksujemy.

Roztapiamy łyżkę masła.

Pasztet przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy nasionami słonecznika, siemieniem lnianym i drobno posiekanym koperkiem. Pędzelkiem delikatnie smarujemy nasiona na pasztecie roztopionym masłem.

Pieczemy przez ok. 30 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.

Wyjmujemy z formy gdy będzie wystudzony.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..