PAPRYKI FASZEROWANE MIELONYM MIĘSEM I KASZĄ KUSKUS

Wszystkie pyszne smaki zamknęłam dziś w paprykowych „miseczkach”, posypałam startym serem i zapiekłam w piekarniku. Papryki wypełniłam po brzegi mieszanką mięsa (wołowiny), warzyw (cukinia, marchewka, ciecierzyca, kukurydza, jarmuż, cebula, czosnek) i kaszy kuskus. Chętni mogą dodać też odrobinę czerwonego wina lub papryczkę chili.

Do papryk przygotowałam prosty sos, bo nawet najsmaczniejsza papryka smutno wygląda sama na talerzu 🙂 Do sosu wykorzystałam upieczone wcześniej papryki i czosnek oraz świeże pomidory. Wszystko miksujemy i gotowe.

20161124_190500

Składniki

  • 4 duże papryki tej samej wielkości
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 g ciecierzycy z puszki
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 50 g kaszy kuskus (suchej)
  • 50 g sera cheddar (lub ulubiony żółty)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • garść jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 papryczka chili (opcja)
  • 100 ml czerwonego wina (opcja)
  • łyżka oliwy lub oleju
  • sól/pieprz
  Sos:
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

Sos:

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Na blasze układamy całe papryki i czosnek w łupinkach, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (papryka powinna zrobić się miękka). Z papryki zdejmujemy skórę, usuwamy gniazda nasienne. Z czosnku zdejmujemy łupinki (najłatwiej go wycisnąć z łupinek). Z pomidorów również usuwamy gniazda nasienne (jeżeli nie lubimy możemy wcześniej je wyparzyć i zdjąć skórkę). Papryki, pomidory i czosnek wkładamy do misy blendera, dodajemy łyżkę oliwy i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą/pieprzem.

Faszerowane papryki:

Z papryk odcinamy górę ("wieczka") i wyjmujemy gniazda nasienne. Odstawiamy.

Kaszę kukus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę, cukinię, seler naciowy i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Jarmuż porwać na małe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ser ścieramy na tarce.

Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 190 st. C (bez termoobiegu).

Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, a po ok. 2 minutach marchewkę, cukinię i seler naciowy. Obsmażamy warzywa przez kilka minut i dodajemy mielone mięso, a gdy lekko się obsmaży dodajemy wino. Jeżeli nie używamy wina dodajemy od razu pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dodajemy ciecierzycę, kukurydzę, jarmuż, kaszę kuskus. Ponownie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

Gotowy farsz przekładamy do papryk, posypujemy serem i przykrywamy odciętymi wcześniej "wieczkami".

Pieczemy ok. 30 minut, aż ser ładnie się przyrumieni.

Podajemy z sosem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..