PANNA COTTA Z PROSECCO I SOSEM TRUSKAWKOWYM

Pracę nad moją walentynkową kolacją zaczynam od przygotowania deseru. Idealnie sprawdzi się w tej roli lekka Panna cotta (śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym). Minimalna ilość składników i rewelacyjny efekt końcowy. Do mojej Panna cotty dodaje prosecco, które nadaje deserowi wyjątkowy smak i tworzy przezroczystą warstwę na samej górze. Panna cottę podaje razem z sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami.

Panna cottę możecie przygotować w słoiczkach, szklankach oraz w miseczkach – do wyjęcia i przełożenia na talerz (tak jak w mojej wersji). Żeby ułatwić sobie wyjęcie deseru z miseczki wystarczy zanurzyć ją na kilkanaście sekund w gorącej wodzie. Następnie przykrywamy talerzykiem i odwracamy. Panna cotta powinna bez problemu „wyskoczyć”.

20170211_224843

Składniki

Panna cotta:
  • 400 ml śmietany 30 % (lub jogurtu naturalnego)
  • 200 ml prosecco (lub inne białe wino) - można dodać mniej
  • 40 g cukru
  • 10 g żelatyny
  Sos truskawkowy:
  • 300 g truskawek + kilka do dekoracji
  • 40 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
 

Sposób przygotowania

(3 porcje po ok. 200 ml)

Panna cotta:

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.

W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i wino. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Rozdzielamy do miseczek. Studzimy. Wstawiamy do lodówki aż masa stężeje.

Sos truskawkowy:

Do garnuszka wkładamy pokrojone na kawałki truskawki, dodajemy cukier i gotujemy przez ok. 10-15 minut na średnim ogniu, aż część płynu odparuje. Przecieramy przez sitko.

Złożenie deseru:

Gdy panna cotta stężeje przekładamy ją na talerzyki, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy świeżymi truskawkami.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..