PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z ŁAGODNĄ I OSTRĄ SALSĄ

Karnawał czas zacząć! Goście zaproszeni, pora na szykowanie przekąsek.  Na pierwszy ogień idą u nas paluszki z ciasta francuskiego. Żeby było kolorowo, w czterech wariantach: z parmezanem, sezamem, siemieniem lnianym i makiem. Do tego dwie salsy: wersja łagodna z awokado i serem cheddar (wasze dzieci ją pokochają) oraz ostra z pomidorkami koktajlowymi i świeżą papryczką chili. Mniam 🙂

Nie ma wątpliwości że przygotowanie kilku dipów lub sals pozwoli na urozmaicenie smaku serwowanych przekąsek i zdecydowanie wpłynie na podkręcenie karnawałowego nastroju. Są różne szkoły mówiące o tym, w jaki sposób przygotować dobrą salsę, lecz moim zdaniem trzeba przede wszystkim pamiętać, do czego dodatkiem ma ona być. W przypadku salsy podawanej jako dodatek do potraw o obiadowych np. fajitas stopień rozdrobnienia nie ma większego znaczenia. Dla sals, które mają być uzupełnieniem dla nachos, paluszków lub krakersów, należy pamiętać, aby pokroić dosyć drobno wszystkie składniki tak, aby łatwo można było nabrać nawet niewielką porcję.

Hmm … a może przełożycie salsy na pieczywo i przygotujecie coś na kształt Crostini? 🙂

paluszki2

20160108_000948 str

Składniki

Paluszki z ciasta francuskiego (ok. 35 długich paluszków):
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 400 g)
  • 15 g parmezanu
  • łyżeczka sezamu
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • płaska łyżeczka maku
  Salsa z awokado (2-4 osoby):
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 szalotka
  • 10 g sera cheddar
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Salsa z pomidorków koktajlowych z chili (2-4 osoby):
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała, czerwona cebula lub ½ dużej
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ świeżej papryczki chili (bez pestek)
  • sok z limonki
  • ¼ pęczka świeżej kolendry
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

Paluszki z ciasta francuskiego:

Rozwijamy płat ciasta francuskiego i przecinamy wzdłuż na 4 części. Każdą ćwiartkę ciasta posypujemy z obu stron innym dodatkiem (makiem, sezamem, parmezanem, siemieniem lnianym) i delikatnie ( z obu stron) wałkujemy, żeby dodatki "przykleiły" się do ciasta. Następnie każdą ćwiartkę ciasta przecinamy wzdłuż na 1 cm paski. Każdy pasek zwijamy wokół własnej osi (tworząc "spiralki") i układamy (robiąc odstępy) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 190 st.C.

Salsa z awokado:

Z awokado zdejmujemy skórkę, wyjmujemy pestkę i kroimy w drobną kosteczkę. Szalotkę również siekamy w kosteczkę. Wyciskamy sok z ½ cytryny. Siekamy szczypiorek i ścieramy ser na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodatkowo skropić jeszcze sokiem  z cytryny.

Salsa z pomidorkami i chili:

Pomidorki, czerwoną cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy w małą kosteczkę. Kolendrę siekamy. Wyciskamy sok z limonki. Do miseczki wkładamy wszystkie pokrojone składniki. Dodajemy sok z limonki, oliwę, kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..