PAD THAI Z KURCZAKIEM

Jedno z najpopularniejszych ulicznych dań kuchni tajskiej – Pad Thai. Tym razem z dodatkiem kurczaka, papryki i marchewki. Jak zwykle przy przygotowaniu dań azjatyckich wszystkie składniki musicie przygotować wcześniej. U mnie zawsze przypomina to odcinek programu kulinarnego, w którym wszystkie pokrojone, posiekane, oczyszczone składniki grzecznie czekają w równo ustawionych, białych miseczkach na swoją kolej 🙂

Do przygotowania sosu potrzebna będzie Wam pasta tamaryndowa. Na szczęście jest coraz łatwiej dostępna. W ostateczności zamiast pasty możecie dodać do sosu jeszcze trochę soku z limonki, ale to już nie do końca będzie ten pożądany słodko-kwaśno-słony smak.

Jeżeli lubicie Pad Thai w ostrzejszej wersji, możecie dodać trochę posiekanej papryczki chili lub suszone płatki chili.

20161019_141740

 

Składniki

  • 150 g makaronu ryżowego - wstążki
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała marchewka
  • 3 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść orzeszków ziemnych (niesolonych)
  • garść kolendry
  • 3 łyżki oleju
  Sos:
  • 2 czubate łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki wody
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka pasty tamaryndowej
  • łyżeczka octu ryżowego

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w wąskie paski. Paprykę i marchewkę kroimy w słupki. Dymkę kroimy w ćwiartki. Czosnek kroimy w plasterki. Jajka wbijamy do miseczki i mieszamy. Orzeszki delikatnie rozgniatamy.

Łączymy wszystkie składniki sosu. Odstawiamy.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym czasie, do woka lub głębokiej patelni wlewamy 2 łyżki oleju. Gdy olej będzie gorący dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut. Zdejmujemy z patelni.

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Dodajemy paprykę, marchewkę, cebulę i czosnek. Obsmażamy 1-2 minuty. Przesuwamy na brzeg patelni (lub zdejmujemy).

Na koniec na patelnię wlewamy jajka, mieszamy. Gdy jajka się zetną, ponownie wkładamy kurczaka i warzywa (jeżeli zdjęliśmy je z patelni), zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i dodajemy kiełki. Po minucie zdejmujemy z ognia.

Gotowy Pad Thai przekładamy na talerze, posypujemy orzeszkami i kolendrą.

Od razu podajemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..