OWSIANKA Z JABŁKIEM, ŻURAWINĄ I ORZECHAMI NERKOWCA (BEZ MLEKA)

Owsianka nie zawsze musi wyglądać jak rozmazany po talerzu, biały, ciągnący się „glut”. Wy takiego nie zjecie, a wasze dzieciaki nawet na coś takiego nie spojrzą. Mam nadzieje, że nie zmuszacie ich do jedzenia takiego „śniadanka” 🙂

Podstawą tej owsianki jest sok jabłkowy. W soku (ze szczyptą cynamonu) duszone są na początku kawałki jabłka, później dodaje płatki owsiane. Odstawiam na chwilę, aż nasiąkną sokiem i zmiękną.

Na koniec dodaje swoje ulubione bakalie. 20 minut i gotowe 🙂

Jeżeli nie lubicie duszonych jabłek, namoczcie płatki owsiane w samym soku. Pokrojone jabłko dodajcie później.

20160105_224832 po korekcie

Składniki

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka soku jabłkowego
  • 1 jabłko
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • garść orzechów nerkowca
  • garść suszonej żurawiny
  • szczypta cynamonu
 

Sposób przygotowania

(2 porcje)

Jabłko kroimy w kosteczkę (zostawiamy kilka kawałków do dekoracji), wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, szczyptę cynamonu, wlewamy sok jabłkowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 5 minut.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy płatki owsiane i odstawiamy na ok. 15 minut pod przykryciem, aż zmiękną.

Gotową owsiankę przekładamy do miseczek. Dodajemy resztę jabłka, suszoną żurawinę i orzechy nerkowca.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..