NAPÓJ Z MORELAMI I POMARAŃCZAMI

Napój z pomarańczy i moreli o energetycznej, pomarańczowej barwie. Idealny na zakończenie lata.

Napój możemy dosłodzić syropem cukrowym. Do przygotowania syropu cukrowego potrzebna nam będzie szklanka cukru i szklanka wody. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. Po wystudzeniu syrop przelewamy do zakręcanej butelki. Możemy przechowywać kilkanaście dni w lodówce.

 

20150830_173440 (strona)

Składniki

 
  • 2 szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 15-20 dojrzałych moreli
  • kilka kostek lodu
  • (opcja - pół szklanki syropu cukrowego)

Sposób przygotowania

(szklanka = 250 ml)

(otrzymałam ok. 1,5 l napoju)

Do blendera wkładamy pozbawione pestek morele, wlewamy sok z pomarańczy. Miksujemy. Dodajemy wodę gazowaną. Całość mieszamy.

Przelewamy do szklanek i dodajemy kilka kostek lodu (nie za dużo, żeby zbytnio nie rozcieńczyć napoju).

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Prosto z kuchni Bio Village  marki wasnej ELeclerc przyjechala
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..