NALEŚNIKI KOKOSOWE Z GORĄCYM SOSEM MALINOWYM

Kochamy naleśniki w każdej postaci, na słodko, słono, z farszem, sosem lub posypane tylko cukrem pudrem. Dziś przygotowałam naleśniki, w których mleko krowie zastąpiłam wodą kokosową. Wyszły cieniutkie i delikatne w smaku. Do naleśników podałam gorący sos malinowy, a żeby było jeszcze bardziej kokosowo – do twarogowego farszu dodałam uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Pyszności 🙂

Polecam Wam inne pyszne, owocowe przepisy:

20170812_110237

Składniki

Naleśniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • ok. 400 ml wody kokosowej lub mleczka kokosowego
  • 2 jajka (L)
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia
Nadzienie:
  • 350 g twarogu
  • ok. 150 g jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • łyżka cukru pudru (opcja)
  Sos malinowy:
  • 400 g malin + maliny do dekoracji
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka cukru pudru (opcja)

Sposób przygotowania

(na ok. 12 naleśników)

Naleśniki:

Łączymy wszystkie składniki naleśników, dolewając na początek 300 ml wody kokosowej (lub mleczka kokosowego). Odstawiamy na 15 minut. Mieszamy. Jeżeli ciasto na naleśniki zbyt mocno zgęstniało dolewamy pozostałą wodę kokosową. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, że po odwróceniu łyżki wazowej, ciasto równomiernie z niej spłynie i zostanie tylko jego cieniutka warstwa.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni (użyłam patelni o średnicy spodu 21 cm).

Nadzienie:

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni.

W miseczce łączymy wszystkie składniki nadzienia.  Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki.

Sos malinowy:

Odkładamy ok. małych 20 malin. Pozostałe wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Podgrzewamy, aż maliny zmiękną i puszczą sok. Następnie maliny przecieramy przez sitko o małych oczkach (jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody; jeżeli zbyt rzadki przelewamy do garnuszka, dodajemy 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i podgrzewamy aż sos lekko zgęstnieje). Do gotowego sosu dodajemy odłożone maliny. Mieszamy.

Naleśniki z serowym farszem polewamy sosem, możemy udekorować świeżymi malinami i wiórkami kokosowymi.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..