NALEŚNIKI JAGLANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Na śniadanie? A może na kolację? Samo zdrowie. Naleśniki z mąki jaglanej z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Do tego lekka sałatka z suszonymi pomidorami, pomidorkami koktajlowymi i mini mozzarelkami. Całość uzupełnia oliwa z suszonych pomidorów. Dodatkowe sosy są tu niepotrzebne.

Smakuje tak dobrze, jak wygląda 🙂

Nie podaje dokładnych proporcji składników użytych do sałatki, a jedynie wymieniam jej skład. Sami najlepiej wiecie, czego w Waszej sałatce powinno być więcej a czego mniej 🙂

Ja zdecydowanie bardziej lubię naleśniki w wersji wytrawnej.

20151205_210952 str

20151205_211850 str

Składniki

Naleśniki (na 8 szt.):
  • szklanka mąki jaglanej
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • łyżka oleju (plus olej do smażenia)
  • szczypta soli
Sałatka:
  • mieszanka sałat (np. endywia, lodowa, roszponka, fryzyjska, radicchio)
  • świeża bazylia
  • mozzarella mini
  • pomidorki koktajlowe
  • suszone pomidory
  • oliwa z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania

Naleśniki:

Łączymy wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji ciasta. Jeżeli ciasto zacznie zbyt mocno gęstnieć, gdy będziemy smażyć kolejne naleśniki, rozcieńczamy je mlekiem lub wodą.

Sałatka:

Do miski wkładamy mieszankę ulubionych sałat, dodajemy liście bazylii i dodajemy kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów. Mieszamy.

Na połowę usmażonego naleśnika wykładamy część mieszanki sałat. Dopiero teraz kładziemy mini mozzarelle, suszone pomidory i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Przykrywamy (zawijamy) drugą połówką naleśnika.

Od razu podajemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..