MUFFINKI DYNIOWE Z ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ

Opis tych muffinek mógłby być początkiem całkiem fajnej bajki 🙂 Pod pełną orzechów kruszonką, w wilgotnym, dyniowym cieście z odrobiną korzennych przypraw, ukryte są małe kawałeczki suszonej żurawiny i suszonych wiśni.

Muffinki przygotowałam w większych, papierowych ‚kubeczkach’, których nie trzeba umieszczać w formie (zachowują swój kształt) i wyszło mi 7 sztuk (w zwykłych papilotkach powinno wyjść 12).

Do przygotowania muffinek używam puree z dyni (przepis na dole strony).

Polecam Wam inne słodkości z dynią: Sernik dyniowy z sosem karmelowym i Tort dyniowo-pomarańczowy z cynamonowym kremem

20161028_122210

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g puree z dyni*
  • 130 g brązowego cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych wiśni
  • płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  Orzechowa kruszonka:
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 20 g mąki
  • 20 g masła
  • 20 g orzechów włoskich
  • łyżka pestek dyni

Sposób przygotowania

(12 normalnych muffinek lub 7 przygotowanych w dużych, papierowych 'kubeczkach' - u mnie 6 cm średnicy i 6 cm wysokości, jak na zdjęciach)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub przygotowujemy 6-8 większych papierowych 'kubeczków'.

Masło (do muffinek) roztapiamy i studzimy. Żurawinę i wiśnie kroimy na mniejsze kawałki.

Łączymy wszystkie składniki kruszonki. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania muffinek.

W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną.

W drugiej misce łączymy pozostałe składniki: jajka, cukier, puree z dyni, masło, mleko oraz suszoną żurawinę i wiśnie. Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia składników.

Gotową masą napełniamy papilotki/kubeczki do ¾ wysokości. Wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

Muffinki w zwykłych papilotkach pieczemy ok. 20 minut. Te, w 'kubeczkach' - ok. 30 minut.

* Puree z dyni:

Dynię kroimy na większe kawałki, wyjmujemy środek - pestki i pieczemy (razem ze skórą) przez ok. 45-60 minut w temp. 190 st. C (bez termoobiegu). Z upieczonej dyni zdejmujemy skórę i miksujemy. Przechowujemy w lodówce.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..