MINI FRITTATY Z SZYNKĄ I FETĄ

Nie ma nic przyjemniejszego niż wspólne, weekendowe śniadanie, kiedy wiemy, że nie musimy się nigdzie śpieszyć. Przez dwa dni zapominamy, że trzeba ustawić budzik, a i dzieci jakimś cudownym zrządzeniem losu wiedzą, że nie ma po co zrywać się wcześnie rano 🙂

Skorzystałam więc z tej chwilowej „wolności” i przygotowałam frittatę, a raczej mini frittaty zapiekane w muffinkowej formie (wykorzystałam 9 z 12 otworków). Do każdego otworka wkładam podobną ilość składników, zalewam mieszaniną jajek i mleka, zapiekam 15 minut i od razu podaje. Proste i pyszne 🙂

20170127_231908

Składniki

  • 100 g szynki
  • 50 g sera feta
  • 30 ml mleka
  • 8 jajek (M)
  • ½ czerwonej papryki
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • garść szpinaku
  • 1-2 szalotki
  • ¼  pęczka szczypiorku
  • sól/pieprz
  • masło do wysmarowania foremek
 

Sposób przygotowania

(9 szt.)

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

9 z 12 otworów w formie na muffiny smarujemy masłem. Odstawiamy.

W miseczce łączymy jajka, mleko, szczyptę soli i pieprzu, intensywnie mieszając przez chwilę trzepaczką.

Szynkę, paprykę i szalotki kroimy w drobną kostkę. Fetę rwiemy palcami na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki. Szpinak i szczypiorek kroimy w cienkie paseczki.

Do 9 otworów w formie na muffiny wkładamy podobną ilość pokrojonych składników. Zalewamy masą jajeczną.

Wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż masa się zetnie.

Delikatnie wyjmujemy jeszcze ciepłe frittaty z foremki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..