MAZUREK Z CHAŁWĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Piękny, delikatny i bardzo subtelny mazurek bez zbędnych dekoracji. Spód to klasyczne ciasto kruche – połączenie mąki pszennej, krupczatki, masła, cukru i żółtek. Cały „bajer” tego mazurka to krem 🙂 – połączenie chałwy, białej czekolady i odrobiny mascarpone. Wierzch posypałam uprażonymi płatkami migdałów.

Polecam Wam również przepisy na wielkanocne słodkości: Babkę czekoladową ucieraną, Mazurek z kajmakiem bezikami i truskawkami, Słodko-słony sernik kajmakowy, Ciasto kostka ananasowa z pianką kokosową i wiele innych 🙂

20170408_110144

Składniki

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej (lub 100 g mąki pszennej i 100 g krupczatki)
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1-2 żółtka
  Masa chałwowa:
  • 250 g chałwy
  • 120 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g śmietany 30%
  Do dekoracji:
  • 30 g płatków migdałów
 

Sposób przygotowania

(użyłam formy o wymiarach 20x25 cm)

Ciasto:

Na stolnicę wysypujemy mąkę,  dodajemy cukier i masło. Masło siekamy nożem na małe kawałeczki. Dodajemy żółtka i wyrabiamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (sam spód). Z ciasta, które nam zostanie formujemy wałeczki i układamy wzdłuż brzegów (dobrze dociskając), tworząc dowolny wzór. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C (bez termoobiegu). Formę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut, do zezłocenia.

Wyjmujemy, odstawiamy.

Masa chałwowa:

W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę oraz chałwę. Podgrzewamy całość jeszcze 1-2 minuty i zdejmujemy z ognia. Miksujemy ręcznym mikserem, aż masa zrobi się gładka (bez grudek chałwy). Odstawiamy do ostudzenia.

Ubijamy serek mascarpone i dodajemy go do wystudzonej masy chałwowej. Miksujemy całość przez chwilę i przekładamy na wystudzony spód.

Posypujemy, uprażonymi na suchej patelni, płatkami migdałów.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..