MARCHEWKOWE BABECZKI

Moje dziewczyny nie przepadają za ciastem marchewkowym z orzechami i korzennymi przyprawami. Specjalnie dla nich wymyśliłam marchewkowe babeczki, w których część mąki pszennej zastępuje żytnią lub pełnoziarnistą a orzechy zamieniam na pestki słonecznika (świetnie sprawdzą się też rodzynki lub suszona żurawina). Żeby babeczki były wilgotne dodaje do masy dojrzałą gruszkę.

Do babeczek przygotowuje prosty krem na bazie serka mascarpone, cukru pudru i soku z cytryny. Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, a taki krem bardzo dobrze się z nimi komponuje.

Prosty i szybki deser 🙂 W sam raz na weekend.

20160422_185803

20160422_190616

Składniki

Babeczki:
  • 200 g marchewki
  • 150 g mąki żytniej lub pełnoziarnistej
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 1 dojrzała gruszka
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • ½ proszku do pieczenia
  • ½ sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu lub przyprawy piernikowej (opcja)
  Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
 

Sposób przygotowania

(12 sztuk)

Babeczki:

Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Olej kokosowy podgrzewamy aż się roztopi i odstawiamy do przestudzenia. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce (jeżeli jest bardzo miękka wystarczy rozgnieść widelcem).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (bez termoobiegu).

W jednej misce łączymy suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy (jeżeli używamy).

W drugiej misce łączymy pozostałe składniki: olej, jajka, cukier, marchewkę, gruszkę, pestki słonecznika.

Do mokrych składników dodajemy partiami suche i mieszamy tylko do połączenia.

Gotową masę przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy a po kilku minutach wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy nakładamy krem.

Krem:

Mascaropone musi być dobrze schłodzone. Przekładamy serek do miseczki i ubijamy. Pod koniec dodajemy do smaku cukier. Dalej ubijamy. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tylki Wilton 2D) lub nakładamy krem łyżeczką.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..