MALINOWA ZEBRA

Zawsze podobał mi się wygląd tego ciasta. Wąskie biało-brązowe pasy i różowe, malinowe kropki. Samo patrzenie na nie, ma dziś dla mnie walor terapeutyczny 🙂 Szczególnie, że ostatnie 3 tygodnie dały mi mocno w kość, ale jak ma się dzieci trzeba być przygotowanym na wszystko.

Ciasto jest delikatne i wilgotne, nie tylko za sprawą malin (nie dodawajcie ich zbyt dużo, bo ciasto nasiąknie sokiem), ale i serka ricotta (w ostateczności można go pominąć i ewentualnie dodać więcej mleka lub np. gęstej śmietany). Przygotowanie dzielę na 4 etapy: baza, jasna masa, ciemna masa, przełożenie do formy. Masy nie mogą być zbyt gęste, bo nie będą chciały „przesuwać się” gdy wlejemy kolejną porcję ciasta. Nie mogą być też zbyt rzadkie, bo wtedy wymieszają się ze sobą i nie uzyskamy, pożądanego efektu pasków.

20160729_172846

Składniki

  • 200 g malin
  • cukier puder do posypania
  Baza ciasta:
  • 150 g masła
  • 200 g ricotty
  • 250 g drobnego cukru
  • 300 ml mleka
  • 4 jajka
  Jasna masa:
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu waniliowego - opcja
  Ciemna masa:
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
 

Sposób przygotowania

(użyłam formy o średnicy 23 cm)

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C (bez termoobiegu).

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

Baza ciasta:

Masło roztapiamy i studzimy.

W misce łączymy cukier, jajka, ricottę, mleko i masło. Dokładnie mieszamy i dzielimy na dwie, równe części.

Jasna masa:

Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do pierwszej części ciasta. Możemy też dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Dokładnie mieszamy.

Ciemna masa:

Łączymy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do drugiej części ciasta. Dokładnie mieszamy.

Przygotowanie:

Gotowe masy wlewamy na zmianę (jedna na drugą) do formy (np. po łyżce), zaczynając od środka. Co pewien czas układamy kilka malin, także zaczynając od środka. Maliny będą przesuwały się ku brzegom formy razem z ciastem, w miarę dokładania kolejnych warstw.

Pieczemy przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..