MAKOWIEC ‚ROZETA’

Makowiec, to poza piernikiem, ciasto, które najbardziej kojarzy mi się ze świętami 🙂 Zamiast klasycznego kształtu, przygotowałam go w formie rozetki, a nawet 2 (tyle otrzymacie z tego przepisu). Wykorzystuje gotową masę makową, do której możecie dodać jeszcze swoje ulubione bakalie, jeżeli lubcie makowce ‚na bogato’ 🙂

Możecie też upiec każdy kawałek osobno, lekko spłaszczając (wyjdą wam makowe bułeczki), użyć tortownicy z kominem, żeby otrzymać wieniec lub ułożyć kawałki ciasta na kształt choinki 😉

Poniżej porcja świątecznych inspiracji 🙂

 

20171206_211833

Składniki

Ciasto drożdżowe (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
  • 400 g maki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła (roztopionego)
  • 8 g suszonych drożdży
  • 2 żółtka + 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
Do przełożenia:
  • puszka gotowej masy makowej (ok. 850 g)
Lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
Dodatkowo:
  • garść płatków migdałów

Sposób przygotowania

Z podanych proporcji otrzymacie 2 'rozetki'.

(użyłam 2 tortownic o średnicy 23 cm)

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, ciepłe mleko, żółtka, cukier i sól. Wyrabiamy przez kilka minut końcówką - hakiem. Pod koniec dodajemy wystudzone masło. Wyrabiamy dalej, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Powinno być miękkie i elastyczne. Przekładamy je do miski posmarowanej odrobiną masła, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm (jak najcieniej). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Nakładamy masę makową. Zwijamy delikatnie wzdłuż krótszego boku i kroimy na kawałki o tej samej grubości (8 kawałków na 'rozetkę'). Układamy je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy - 1 kawałek na środku, pozostałe dookoła (zwiniętą końcówką ciasta do środka), przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu). Wyrośnięte 'rozetki' smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut (do zrumienienia). Studzimy.

Łączymy składniki lukru i polewamy nim wystudzone ciasto. Dekorujemy płatkami migdałów.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..