MAKARON Z KURCZAKIEM, SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Sezon na szparagi w pełni 🙂 Mam dziś dla was kolejną propozycję na szybki i pożywny obiad. Do jego przygotowania będziecie potrzebować tylko 5 składników. Lista zakupów wygląda następująco – makaron penne, pierś kurczaka, szparagi,  suszone pomidory i pesto z suszonych pomidorów. Ja dodaje jeszcze kilka gałązek świeżego oregano 🙂

Pamiętajcie, żeby makaron gotować w dużej ilości osolonego wrzątku i nie przekraczać minimalnego czasu gotowania podanego przez producenta.

Ps. Aktualizacje na blogu nadal trwają – nie wszystko może jeszcze działać poprawnie.

Polecam także 🙂

 

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 250 g makaronu penne
  • 250 g szparagów (bez zdrewniałych części)
  • 5-10 suszonych pomidorów + oliwa z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów
  • kilka gałązek świeżego oregano (opcja)
  • łyżka oleju
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi kroimy na 3-5 cm kawałki.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W tym samym czasie (w garnku) na oleju obsmażamy kawałki kurczaka. Po 5 minutach dodajemy kawałki szparagów (bez główek), suszone pomidory, świeże oregano i 2-3 łyżki oliwy z suszonym pomidorów. Po ok. 3 minutach dodajemy główki szparagów i smażymy całość jeszcze 2-3 minuty.

Makaron odcedzamy, zachowując ok. 100 ml wody z gotowania.

Garnek z kurczakiem i warzywami zdejmujemy z ognia. Dodajemy wodę z gotowania makaronu, ugotowany makaron i 2 łyżki czerwonego pesto. Mieszamy.

Ewentualnie doprawiamy solą/pieprzem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..