MAKARON Z KURCZAKIEM, SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
13:48:21 13 Czerwiec 2018
Sezon na szparagi w pełni 🙂 Mam dziś dla was kolejną propozycję na szybki i pożywny obiad. Do jego przygotowania będziecie potrzebować tylko 5 składników. Lista zakupów wygląda następująco – makaron penne, pierś kurczaka, szparagi, suszone pomidory i pesto z suszonych pomidorów. Ja dodaje jeszcze kilka gałązek świeżego oregano 🙂
Pamiętajcie, żeby makaron gotować w dużej ilości osolonego wrzątku i nie przekraczać minimalnego czasu gotowania podanego przez producenta.
Ps. Aktualizacje na blogu nadal trwają – nie wszystko może jeszcze działać poprawnie.
Polecam także 🙂
- SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, MANGO I KREWETKAMI
- CIASTO Z TRUSKAWKAMI (NA MAŚLANCE)
- CYTRYNOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI I POLĘDWICZKĄ Z INDYKA
- ZUPA MARCHEWKOWA Z KUSKUSEM, ORZECHAMI I MIĘTĄ
- MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI
- FASZEROWANE BATATY
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 250 g makaronu penne
- 250 g szparagów (bez zdrewniałych części)
- 5-10 suszonych pomidorów + oliwa z suszonych pomidorów
- 2 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów
- kilka gałązek świeżego oregano (opcja)
- łyżka oleju
- sól/pieprz
Sposób przygotowania
(2 osoby)
Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Szparagi kroimy na 3-5 cm kawałki.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym samym czasie (w garnku) na oleju obsmażamy kawałki kurczaka. Po 5 minutach dodajemy kawałki szparagów (bez główek), suszone pomidory, świeże oregano i 2-3 łyżki oliwy z suszonym pomidorów. Po ok. 3 minutach dodajemy główki szparagów i smażymy całość jeszcze 2-3 minuty.
Makaron odcedzamy, zachowując ok. 100 ml wody z gotowania.
Garnek z kurczakiem i warzywami zdejmujemy z ognia. Dodajemy wodę z gotowania makaronu, ugotowany makaron i 2 łyżki czerwonego pesto. Mieszamy.
Ewentualnie doprawiamy solą/pieprzem.