MAKARON Z INDYKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ

To danie wyjątkowo przypadło do gustu mojemu mężowi. Pewnie dlatego, że wszystko przygotujecie na jednej patelni, w mniej niż 20 minut (nie trzeba osobno gotować makaronu) 🙂

Na rozgrzanej patelni krótko obsmażam kawałki piersi z indyka, dodaje czosnek i suszone pomidory, wlewam bulion drobiowy i wsypuje suchy makaron. W trakcie gotowania makaronu, uwolni się zawarta w nim skrobia i w połączeniu z suszonymi pomidorami utworzy pyszny, aromatyczny sos. Sos uzupełniam solidną porcją parmezanu i bazylii.

Używam domowego bulionu drobiowego. Jeżeli nie macie go pod ręką, możecie użyć wody lub w ostateczności kostki bulionowej. Tylko uważajcie, kostki są słone, suszone pomidory też – łatwo o przesolenie potrawy.

20170101_212404

Składniki

  • ok. 800-900 ml domowego bulionu drobiowego (lub wody)
  • 250 g piersi z indyka
  • 200 g suchego makaronu świderki (Eliche lub Fusilli)
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • papryczka chili (opcja)
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Pierś z indyka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory i papryczkę chili (jeżeli używamy) kroimy w kostkę; czosnek przeciskamy przez praskę; parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach; bazylię siekamy (zostawiamy kilka listków do dekoracji).

Na patelnię o wysokich brzegach wlewamy olej z suszonych pomidorów i po chwili dodajemy pokrojoną pierś z indyka. Obsmażamy przez 1-2 minuty, dodajemy czosnek, suszone pomidory i chili. Mieszamy. Następnie na patelnię wlewamy ok. 600 ml bulionu i dodajemy suchy makaron. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Co jakiś czas mieszamy wszystkie składniki. Jeżeli bulion zbyt mocno odparuje, dolewamy jego niewielką ilość (powinien nam powstać niezbyt gęsty sos - ser go dodatkowo zagęści). Próbujemy, ewentualnie doprawiamy.

Gdy makaron będzie już odpowiednio miękki zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy parmezan, bazylię i całość mieszamy. Od razu przekładamy na talerze i podajemy.

Dekorujemy listkami bazylii.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..