MAKARON Z CUKINIĄ I POREM

Jeżeli nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad proponuje Wam ten szybki do przygotowania makaron. Dodaje do niego cukinię, pora i kilka pomidorków koktajlowych. Wszystko łączy śmietana z odrobiną koncentratu pomidorowego. Na koniec obowiązkowo parmezan 🙂

Makaron Rigatoni możecie zastąpić Tortiglioni lub Farfalle.

Makaron jest bardzo smaczny. Nawet mój mocno-mięsożerny mąż wziął dokładkę 🙂

20160131_152708

 

Składniki

  • 300 g makaronu Rigatoni
  • 1 por (biała i jasnozielona część) - ok. 200 g
  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 220 ml śmietany do sosów
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia
  • parmezan do posypania
 

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Cukinie kroimy w 0,5 cm plasterki (jeżeli cukinia jest duża, kroimy ją najpierw wzdłuż a potem na plasterki). Pora kroimy w plasterki "po skosie". Pomidorki koktajlowe przecinamy wzdłuż na pół.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (po odcedzeniu przekładamy do garnka w którym się gotował).

W tym czasie, na dużej patelni, rozgrzewamy olej. Wkładamy pora i cukinię. Smażymy przez 6-8 minut na średnim ogniu, aż por się zezłoci, a cukinia będzie miękka. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mieszamy. Dodajemy pomidorki koktajlowe, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po 2-3 minutach, kiedy sos zgęstnieje, przekładamy zawartość patelni do garnka z makaronem. Mieszamy. Rozdzielamy na talerze. Posypujmy startym parmezanem. Podajemy od razu.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..