MAKARON „USZKA” Z PIECZONĄ DYNIĄ I CZOSNKIEM

To proste danie można przygotować nawet z zamkniętymi oczami.

Dla wszystkich, którzy nie mają ochoty na stanie „przy garach”. Dynia (ze skórką) i czosnek – bardzo przyjemny duet –  w marynacie z miodu, oliwy i rozmarynu ląduje w piekarniku. W międzyczasie gotujemy makaron, ścieramy ser, prażymy orzechy i pestki dyni. Na koniec wszystko razem mieszamy. Dodajemy (lub nie) „zielsko”. Gotowe w 30 minut.

Użyłam makaronu „uszka” (Dischi volanti), ale równie dobrze sprawdzi się tu np. Orecchiette.

20151120_185815 strona to

20151120_185853 strona

Składniki

  • 400 g dyni (użyłam Hokkaido)
  • 200 g makaronu "uszka"
  • 8 ząbków czosnku (podobnej wielkości)
  • 70 g sera grana padano (lub parmezanu)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka miodu lipowego
  • mała garść orzechów włoskich
  • łyżka pestek dyni
  • łyżeczka świeżego (posiekanego) lub suszonego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżej kolendry do dekoracji
  • szczypta soli / pieprzu

Sposób przygotowania

(2 porcje)

Dynię myjemy kroimy w 1-2 cm kostkę. Czosnek obieramy z łupinek. Dynię i czosnek wkładamy do miski.

Włączamy piekarnik i ustawiamy go na 200 0C (bez termoobiegu).

W małej miseczce łączymy oliwę, miód, rozmaryn, szczyptę pieprzu, soli. Wlewamy do miski z dynią i czosnkiem. Mieszamy, żeby wszystkie kawałki pokryły się marynatą. Przekładamy na blachę i pieczemy ok 20 minut (do miękkości). Najlepiej po 12-15 minutach skontrolować miękkość dyni. Wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy.

W międzyczasie na suchej, dobrze rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni i orzechy włoskie.

Ścieramy ser na tarce o małych oczkach.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy 100 ml wody (będzie nam potrzebna do przygotowania sosu).

Odcedzony makaron wkładamy do garnka (może być ten w którym się gotował). Wlewamy 100 ml wody zachowanej z gotowania i od razu dodajemy 50 g startego sera. Energicznie mieszamy (ser się rozpuści i oblepi makaron). Dodajemy dynię i czosnek. Przekładamy na talerze.

Posypujemy uprażonymi orzechami i pestkami dyni.

Dekorujemy świeżą kolendrą.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..