MAKARON UDON Z KURCZAKIEM I SOSEM ORZECHOWYM

31 stycznia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Przytulania. Do mnie raczej nikt się dziś nie przytuli, bo dopadło mnie jakieś okropne przeziębienie i gdybym miała w domu jakieś zwierzątko, pewnie też omijałoby mnie szerokim łukiem 🙂 Ograniczyłam w związku z tym moją kuchenną aktywność i przygotowałam obiad ekspresowy. Makaron udon (uwielbiam go za strukturę) z kawałkami piersi kurczaka, czerwoną i żółtą papryką oraz dymką.

Do makaronu przygotowuje sos na bazie masła orzechowego, sosu sojowego i pasty tamaryndowej. Można doszukiwać się tu pewnych podobieństw do sosu satay, ale on smakuje zupełnie inaczej (dodaje się do niego m.in. mleczko kokosowe).

Ps. Więcej czasu zajęło mi przygotowanie wszystkich składników, niż samo gotowanie 🙂

20170130_221806

Składniki

  • 400 g makaronu Udon
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 cebulki dymki
  • ½ dużej czerwonej papryki
  • ½ dużej żółtej papryki
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • łyżka sezamu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki rozdrobnionych orzeszków ziemnych do posypania
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia
Sos orzechowy:
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżka pasty z tamaryndowca lub soku z cytryny
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w wąskie paski, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Papryki również kroimy w wąskie paski. Cebulki kroimy w ósemki.

W woku (lub patelni z wysokimi ściankami) rozgrzewamy olej. Dodajemy kurczaka i obsmażamy przez chwilę z każdej strony. Dodajemy papryki i cebulki dymki.

Jednocześnie przygotowujemy makaron (mój należało zalać gorącą wodą i odstawić na minutę).

Obsmażamy warzywa przez minutę i wlewamy sos. Gdy sos zgęstnieje (będzie to dość szybko), zdejmujemy patelnię z ognia, wkładamy makaron, część posiekanego szczypiorku i sezamu. Dokładnie, ale krótko mieszamy, przekładamy na talerze i od razu podajemy. Posypujemy resztką szczypiorku,  sezamu i rozgniecionymi orzeszkami ziemnymi.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..