MAKARON RYŻOWY Z MIELONĄ WOŁOWINĄ

Czasami nie wiem, czy się śmiać czy płakać 🙂 Zapytałam moją 6-letnią córę (zbliżamy się powoli do odświeżenia mieszkania), na jaki kolor chciałaby mieć pomalowane ściany w swoim pokoju. Odpowiedziała krótko – na CZARNO!!! Ach, … te tatusiowe geny 🙂

Wychodząc z tego mrocznego klimatu, mam dla was propozycję na obiad w zdecydowanie przyjemniejszej kolorystyce. Makaron ryżowy z mieloną wołowiną, brokułami, marchewką, chili. Z dodatkiem sosu sojowego, oleju sezamowego oraz z solidną garścią szczypiorku.

Jeżeli chcecie, żeby brokuły były bardziej miękkie, możecie je wcześniej zblanszować.

Polecam także 🙂

 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g makaronu ryżowego o grubości 5 mm
  • 200 g  brokułów
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 100 ml wody lub bulionu
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 1 marchewka
  • 3 cebulki dymki
  • 2 cm startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • duża garść posiekanego szczypiorku
  • sezam do dekoracji
  • olej do smażenia
 

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki tzw. julienne. Dymki kroimy na mniejsze kawałki; imbir ścieramy na tarce o małych oczkach a czosnek przeciskamy przez praskę.

W trakcie przygotowywania mięsa gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Na dużej, głębokiej patelni (na oleju) obsmażamy mięso. Następnie mięso przesuwamy na bok, a na patelnię wkładamy cebulki dymki, imbir, czosnek, pokrojoną papryczkę chili i różyczki brokuła.

Po 3-5 minutach dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, wodę lub bulion. Mieszamy całość i dodajemy odcedzony makaron. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy na talerze, posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..