MAKARON RYŻOWY Z KURCZAKIEM I GROSZKIEM CUKROWYM

Z cyklu szybki obiad po pracy 🙂 Kolorowe danie z makaronem ryżowym, kurczakiem, groszkiem cukrowym i papryką. Obowiązkowo spora porcja świeżych ziół – kolendry i mięty. Do chrupania –  orzechy nerkowca i orzeszki ziemne.

Jeżeli lubicie bardziej miękki groszek, przed dodaniem do potrawy musicie go zblanszować – włóżcie go na 1-2 minuty do wrzątku a następnie na chwilę do zimnej wody z lodem.

Miłośnikom kuchni azjatyckiej polecam również:

 

20170705_145913

Składniki

  • 120 g makaronu ryżowego (5 mm)
  • 200 g groszku cukrowego
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 4 małe cebulki dymki
  • mała czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • garść mięty
  • garść kolendry
  • garść orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • jasny sos sojowy (do smaku)
  • sól/pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
Sos:
  • 150 ml wody
  • 50 ml octu ryżowego
  • 50 g cukru brązowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
 

Sposób przygotowania

(2-3 porcje)

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Mieszamy. Odstawiamy.

W szklance łączymy wszystkie składniki sosu.

Paprykę kroimy w wąskie paski. Kolendrę i miętę siekamy. Cebulki kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Chili kroimy w cienkie plasterki. Groszek myjemy i oczyszczamy.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na ciepłą patelnię wlewamy olej kokosowy i obsmażamy kurczaka. Zdejmujemy. Następnie na patelnię wrzucamy dymkę, czosnek, chili. Po 1-2 minutach wkładamy paprykę. Krótko obsmażamy, dodajemy obsmażone wcześniej kawałki kurczaka i zalewamy wszystko sosem.

Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy groszek cukrowy i makaron. Podgrzewamy całość jeszcze przez chwilę, dodajemy posiekane zioła, orzechy (zostawiamy trochę do dekoracji) i jasny sos sojowy - do smaku.

Przekładamy na talerze. Posypujemy resztą ziół, orzechów i posiekaną papryczką chili. Od razu podajemy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..