MAKARON RAMEN Z KURCZAKIEM I ORZECHAMI NERKOWCA

To sobie w tym tygodniu pochorowaliśmy. Dzieciaki w domu, my w domu, robota leży, my leżymy a terminy gonią. Szczęścia aż w nadmiarze 🙁

Pora poprawić sobie humor i przygotować ekspresowy obiad. Podstawa ta pierś z kurczaka, dla koloru dymka i czerwona papryka, a do chrupania – prażone orzechy nerkowca. Najważniejsze przy daniach z woka jest wcześniejsze przygotowanie wszystkich składników, gdy zaczniemy smażyć, nie będzie na to czasu.

Użyłam makaronu pszennego Ramen (lubię go używać nie tylko do zup), ale bez problemu możecie zamienić go na np. Udon lub Chow mein.

20160122_224433

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 100 g makaronu Ramen (Udon, lub Chow mein)
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • ½  białej cebuli
  • ½  czerwonej papryki
  • garść orzechów nerkowca
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Przygotowujemy warzywa: paprykę kroimy w paski a potem na mniejsze kawałki; czosnek w plasterki, cebulę i dymki na "ósemki". Szczypiorek z 1 dymki kroimy "po skosie".

Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałki jednakowej wielkości.

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

W woku lub na głębokiej patelni prażymy orzechy nerkowca. Zdejmujemy. Wlewamy olej. Gdy będzie gorący dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy minutę i wkładamy kawałki kurczaka. Mieszamy. Po 2-3 minutach dodajemy paprykę i dymkę (cebulki). Smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy makaron, orzechy nerkowca, olej sezamowy, sok z cytryny, cukier i sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Chwilę podgrzewamy i przekładamy na talerze.

Podajemy od razu.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..