MAKARON LINGUINI Z SANDACZEM I ZIELONYM GROSZKIEM

Poniedziałek i moja pierwsza porcja ryby 🙂 w towarzystwie makaronu linguini i zielonego groszku. Żeby nadać daniu lekkości i orzeźwienia, do sosu śmietanowego dodaje sporo soku z cytryny i posiekanej mięty.

Do tego makaronu będzie pasować również łosoś, ale towarzyszył mi przez całe święta i muszę trochę od niego odpocząć 🙂 Z łososiem postępujemy w tym przepisie, tak jak z sandaczem.

Ryby nie trzeba też wcześniej obsmażać – podzieloną na mniejsze kawałki wkładamy bezpośrednio do sosu (dodajcie więcej bulionu) na 1-2 minuty. Następnie dodajemy groszek i po chwili makaron.

20170423_214809

Składniki

  • 300 g świeżego filetu z sandacza (lub łososia)
  • 200 g makaronu Linguini
  • 200 ml śmietany do sosów
  • 100 ml bulionu jarzynowego
  • 150 g mrożonego groszku
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • mała garść świeżej mięty (lub natki pietruszki) + kilka listków do dekoracji
  • sok z 1 cytryny
  • sól/pieprz
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Rybę oczyszczamy, kroimy na 2-3 większe kawałki. Solą i pieprzem posypujemy rybę tuż przed smażeniem. Szalotki kroimy w drobną kostkę.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelnię wkładamy łyżkę masła. Po chwili dodajemy kawałki ryby i smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony (grubsze filety 3-5 minut). Zdejmujemy z patelni.

Na tą samą patelnię wkładamy drugą łyżkę masła i posiekane szalotki. Smażymy na małym ogniu aż się zeszklą. Pod koniec dodajemy mrożony groszek (nie rozmrażamy go wcześniej). Mieszamy i po 2 minutach dodajemy bulion oraz śmietanę.

Gdy śmietana się podgrzeje, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy ugotowany makaron. Następnie dodajemy posiekaną miętę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Usmażone kawałki sandacza dzielimy widelcem na mniejsze porcje, przekładamy do makaronu i delikatnie mieszamy.

Przekładamy na talerze i dekorujemy listkami mięty.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..