MAKARON KOKARDKI Z MIELONYM INDYKIEM, DYNIĄ I JARMUŻEM

Dziś mam dla Was alternatywę dla sosu pomidorowego. Sos dyniowy z dodatkiem białego wina, rozmarynu i chili. Użyłam makaronu kokardki (farfalle), ale równie dobrze sprawdzi się spaghetti czy linguine. Mięso obsmażam i razem z dynią oraz bulionem gotuje na małym ogniu, aż powstanie sos. Możecie dodać do niego śmietankę i starty ser (parmezan lub dziugas). Dla ładniejszego koloru polecam dodanie szczypty kurkumy.

Poniżej kilka dyniowych inspiracji 🙂

 

20171010_142755

Składniki

  • 300 g dyni
  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 200 g makaronu kokardki (farfalle)
  • ok. 200 ml bulionu jarzynowego lub wody
  • 100 ml śmietany do sosów
  • 100 ml białego wina
  • 50 g twardego sera np. parmezanu lub sera dziugas (opcja)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • garść jarmużu
  •  ½ - 1 płaska łyżeczka cynamonu (opcja)
  • ½ łyżeczki kminu
  • łyżeczka płatków chili + do posypania
  • olej do smażenia
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Dynię obieramy (Hokkaido nie trzeba obierać) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.

Do garnka z grubym dnem wlewamy odrobinę oleju, dodajemy cebulę, czosnek, kmin, cynamon, posiekany rozmaryn i szczyptę płatków chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i obsmażamy przez 3-5 minut. Następnie dodajemy startą dynię i wino. Gotujemy ok. 2 minut aż odparuje i wlewamy bulion. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok. 30 minut (jeżeli potrzeba, dolewamy więcej bulionu). Dynia powinna się rozpaść i utworzyć sos. Na koniec dodajemy jarmuż, wlewamy śmietanę i doprawiamy (solą, pieprzem, płatkami chili).

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzony makaron przekładamy do garnka z mięsem. Mieszamy i przekładamy na talerze. Można posypać startym serem i płatkami chili.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..