MAKARON CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ, PAPRYKĄ I SEZAMEM
22:48:45 11 Wrzesień 2017
Pierwszy tydzień w przedszkolu za nami. Uff… logistyka jeszcze trochę kuleje, „Z” na razie uważa przedszkole za ZŁO, a „B” obraża się, jak odbieram ją przed 17, bo jeszcze się nie wybawiła. Do tego jeszcze moje pracowo-blogowe sprawy i ciągle na wszystko za mało czasu. W najbliższych dniach znowu czeka mnie „szybkie” gotowanie, więc sięgam po azjatyckie inspiracje – makaron chow mein, kawałki schabu, kolorowe papryki, marchewka i sezam. Do makaronu dodaje słodkie wino ryżowe – Mirin. Koniecznie je wypróbujcie 🙂
Polecam także:
- Makaron ryżowy z kurczakiem i groszkiem cukrowym
- Makaron chow mein z kurczakiem i brokułami
- Makaron udon z kurczakiem i sosem orzechowym
Składniki
- 300 g wieprzowiny (użyłam schabu)
- 150 g makaronu Chow Mein
- 50 ml Mirin
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 cebulki dymki
- łyżka sezamu
- łyżka czarnego sezamu
- garść posiekanego szczypiorku
- łyżka mąki ziemniaczanej
- olej (kokosowy) do smażenia
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- 20 ml sosu sojowego ciemnego
- 20 ml oleju sezamowego
- 20 g cukru trzcinowego (jeżeli nie używamy Mirin)
- sok wyciśnięty z 1 limonki (lub cytryny)
Sposób przygotowania
(2 osoby)
Mięso oczyszczamy, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, kroimy w paski i obtaczamy w mące ziemniaczanej (nadmiar usuwamy). Marchewkę kroimy na cienkie paseczki - "julienne". Papryki kroimy w cienki paski. Dymki kroimy na połówki lub ósemki.
Łączymy składniki sosu. Odstawiamy.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy mięso. Obsmażamy ok. 2-3 minut, zdejmujemy. Na tą samą patelnię wkładamy marchewkę, dymkę i paprykę. Obsmażamy 1-2 minuty. Dodajemy Mirin. Mieszamy. Po minucie dodajemy makaron i mięso. Wlewamy sos. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekany szczypiorek i posypujemy sezamem. Ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki (cytryny) do smaku.
Przekładamy na talerze. Od razu podajemy.