MAKARON CHOW MEIN Z TOFU, PIECZARKAMI I KAPUSTĄ PAK CHOI

Jak zwykle w przypadku gotowania potraw w stylu azjatyckim najważniejsze, żeby przygotować wcześniej wszystkie składniki i potem, w odpowiedniej kolejności dodawać je na patelnię. Dziś wersja wegetariańska z dodatkiem naturalnego tofu (możecie zastąpić je piersią z kurczaka – również obtaczamy mąką ziemniaczaną), wdzięcznie wyglądającej kapustki pak choi, pieczarek i marchewki. Jeżeli chcecie zaostrzyć smak dodajcie papryczkę chili a do chrupania – przed podaniem – posypcie orzeszkami ziemnymi lub orzechami nerkowca.

Polecam pozostałe przepisy:

 

20171102_194349

Składniki

  • 150 g makaronu chow mein
  • 150 g tofu naturalnego
  • 150 g pieczarek
  • 1 kapustka pak choi
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • garść orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych lub ziaren sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • olej kokosowy do smażenia
  Sos:
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Tofu osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę i oprószamy z każdej strony mąką ziemniaczaną. Pieczarki kroimy w plasterki lub ćwiartki. Z pak choi odcinamy twardszy dół i kroimy na ósemki, z górnej części oddzielamy listki. Marchewkę kroimy "julienne". Paprykę kroimy w cienkie paski. Dymki kroimy w piórka a czosnek w cienkie plasterki.

Łączymy składniki sosu. Odstawiamy.

Na natłuszczonej patelni obsmażamy tofu z każdej strony, na lekko złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na tą samą patelnię (najlepiej z wysokimi ściankami) wrzucamy dymkę i czosnek, a po chwili marchewkę, paprykę, pieczarki i twarde kawałki pak choi. Po 2-3 minutach obsmażania dodajemy sos. Mieszamy, dodajemy resztę pak choi. Po 1-2 minutach dodajemy odcedzony makaron oraz tofu. Zdejmujemy z patelni, całość skrapiamy olejem sezamowym i sosem sojowym. Przekładamy na talerze i posypujemy sezamem lub orzechami. Dekorujemy papryczką chili.

Od razu podajemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..