MAKARON LINGUINE Z BOCZNIAKAMI I OLIWĄ TRUFLOWĄ

Boczniaki to moim zdaniem grzyby nadal niedoceniane w naszej kuchni, mimo iż można je przygotowywać na różne sposoby – marynować, gotować, smażyć czy dusić. Boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych. Wpływają na obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Zawierają antyoksydant (ergotioneinę), który wspiera ochronę struktur komórkowych przed uszkodzeniem.

Obowiązkowym składnikiem, który wpływa na cały smak jest oliwa truflowa – jednak przyznaje, że może nie wszystkim przypaść do gustu. Jeżeli lubicie poznawać nowe smaki – polecam 🙂

Sprawdźcie moje najnowsze obiadowe propozycje 🙂

 

20180109_134930

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • 200 g makaronu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść kolendry
  • 2-3 łyżki oliwy truflowej
  • sól/pieprz
  • olej do smażenia
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Boczniaki kroimy w wąskie paski; cebulę kroimy w piórka; czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę siekamy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie (ja, z reguły, gotuję o minutę krócej niż czas podany przez producenta).

Na rozgrzaną patelnię wlewamy (zwykły) olej, wkładamy cebulę i czosnek. Po 1-2 minutach dodajemy pokrojone boczniaki i posiekane łodygi kolendry. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy odcedzony (nie musi być dokładnie) makaron. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Skrapiamy oliwą truflową, doprawiamy do smaku solą/pieprzem i posypujemy posiekanymi listkami kolendry.

Przekładamy na talerze i od razu podajemy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..