LENIWE, JAK U BABCI

Powrót do smaków z dzieciństwa, czyli leniwe kluseczki 🙂 Delikatne, mięciutkie z charakterystycznym nacięciem „w kratkę”. Do tego bułka tarta z masłem, cukier i szczypta cynamonu.

Moje dziewczyny „upgrade’owały” dodatki do leniwych. Często jedzą je tylko z cukrem i sezonowymi owocami – najbardziej smakują im z truskawkami 🙂

Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności twarogu. Do suchego dodajemy mniej, do wilgotnego więcej. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno lepić się do rąk.

20160414_190058

Składniki

Leniwe:
  • 650 g półtłustego twarogu
  • 100 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu)
  • 1 jajko (L)
  • 1 żółtko
Do podania:
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • cukier trzcinowy (lub biały)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Oddzielamy żółtko od białka. Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy żółtka i ucieramy. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Ubijamy białko, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Na oprószonym mąką blacie formujemy z ciasta wałeczki, nacinamy nożem "w kratkę" i kroimy po skosie.

W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć solimy i wrzucamy partiami kluseczki. Gotujemy 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Przekładamy na talerze.

W czasie gotowania kluseczek na patelni należy roztopić masło i dodać bułkę tartą. Mieszamy i polewamy kluseczki.

Dodajemy do smaku cukier i cynamon.

Od razu podajemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pitek piteczek Nadszed czas na weekendowe wypieki Tym razem pyszne
  • Delikatne cytrynowe risotto ze szparagami i poldwiczk z indyka Smacznego
  • Skoro roda to taka maa sobota w oczekiwaniu na weekendowego
  • Saatka ziemniaczana na Wielkanoc U mnie z wdzonym ososiem Najlepsza
  • Obiad w 15 minut? Prosz bardzo Penne z indykiem brzowymi
  • Zupa marchewkowa z lekkim twistem  kuskusem orzechami kolendr mit
  • Micho micho duo micha  czyli schab faszerowany kasz papryk
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..