LENIWE, JAK U BABCI

Powrót do smaków z dzieciństwa, czyli leniwe kluseczki 🙂 Delikatne, mięciutkie z charakterystycznym nacięciem „w kratkę”. Do tego bułka tarta z masłem, cukier i szczypta cynamonu.

Moje dziewczyny „upgrade’owały” dodatki do leniwych. Często jedzą je tylko z cukrem i sezonowymi owocami – najbardziej smakują im z truskawkami 🙂

Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności twarogu. Do suchego dodajemy mniej, do wilgotnego więcej. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno lepić się do rąk.

20160414_190058

Składniki

Leniwe:
  • 650 g półtłustego twarogu
  • 100 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu)
  • 1 jajko (L)
  • 1 żółtko
Do podania:
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • cukier trzcinowy (lub biały)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Oddzielamy żółtko od białka. Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy żółtka i ucieramy. Dodajemy mąkę. Mieszamy. Ubijamy białko, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Na oprószonym mąką blacie formujemy z ciasta wałeczki, nacinamy nożem "w kratkę" i kroimy po skosie.

W międzyczasie w dużym garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć solimy i wrzucamy partiami kluseczki. Gotujemy 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Przekładamy na talerze.

W czasie gotowania kluseczek na patelni należy roztopić masło i dodać bułkę tartą. Mieszamy i polewamy kluseczki.

Dodajemy do smaku cukier i cynamon.

Od razu podajemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..