LEKKIE CIASTO Z OWOCAMI LATA

Jeden z moich obowiązkowych punktów na weekendowej mapie zajęć to pieczenie ciasta. Oczywiście staram się (zwłaszcza latem), żeby wypieki były szybkie, łatwe, przyjemne i zawierały w sobie dużo owoców. Ograniczam do minimum używanie kremów i mas, które w upał mogą  zwyczajnie „popłynąć”.

To ciasto przygotujecie w kilka chwil. Nie trzeba ucierać masła, a jedynie dobrze ubić jajka, do których kolejno dodajcie pozostałe składniki. Proste, prawda? 🙂

Jeżeli mało Wam jeszcze słodkości, polecam przepisy na:

 

20170806_234829

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • ok. 350 g owoców (użyłam: 150 g malin, 100 g borówek, 100 g czerwonej porzeczki)
  • 300 ml kefiru
  • 200 g drobnego cukru
  • 50 g oleju kokosowego lub roztopionego masła
  • 3 jajka (L)
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder

Sposób przygotowania

(użyłam formy o wymiarach 22x32 cm)

Jajka i kefir powinny mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Odstawiamy.

Jajka ubijamy przez 3-5 minut, aż uzyskamy konsystencję "pianki". Nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier, potem na najmniejszych obrotach (lub trzepaczką) cienkim strumieniem wlewamy olej i kefir. Na koniec dodajemy przesianą mąkę (partiami) i delikatnie mieszamy, żeby stracić jak najmniej puszystości.

Ciasto przelewamy do formy. Na górze układamy owoce. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, do "suchego" patyczka.

Wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..