LEKKA ZUPA Z INDYKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Lekka, kolorowa zupa w której głównym składnikiem jest pierś z indyka oraz żółta i zielona fasolka szparagowa. Zupę zabielam śmietanką, a dla ciekawszego smaku dodaje listki bazylii i kawałki fety. Polecam, nie tylko dla dzieci 🙂

Sprawdźcie również przepisy na inne pyszności 🙂

 

Składniki

  • ok. 1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • 400 g piersi z indyka
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 100 ml śmietany 22%
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • sól/pieprz
  • listki bazylii do dekoracji
  • olej/masło do smażenia
 

Sposób przygotowania

(ok. 3 porcje)

Pierś z indyka i ziemniaki kroimy w kostkę; Marchewkę w talarki; Fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

W garnku z grubym dnem obsmażamy na oleju (partiami) indyka. Odkładamy. W tym samym garnku na maśle szklimy cebulę. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę. Obsmażamy 3-5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy obsmażonego indyka i obie fasolki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 minut. Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną i doprawiamy solą/pieprzem.

Podajemy np. z listkami bazylii i kawałkami sera feta/koziego.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..