LEKKA SAŁATKA Z ARBUZEM, OGÓRKIEM I FETĄ

Jakiś czas temu w jednej z knajpek jadłam salsę z pomidorów, arbuza, chili i ziół. Pomidory w tym zestawieniu nie do końca przypadły mi do gustu, ale postanowiłam wykorzystać pozostałe składniki i wymyśliłam przepis na tą pyszną sałatkę. Znajdziecie w niej roszponkę, rukolę, kawałki arbuza, zielonego ogórka, fetę, świeżą miętę i kolendrę oraz pestki dyni i prażone płatki migdałów. Przygotowuje do niej dressing z dodatkiem papryczki chili, oliwy i soku z cytryny. Jeżeli nie jesteście przekonani do tak wyrazistego dressingu, możecie pominąć chili lub skropić sałatkę waszym ulubionym olejem.

Miłośnikom sałatek polecam również Sałatkę z komosy ryżowej z granatem, winogronami i fetą oraz Sałatkę z kurczakiem, gruszką i żurawinowym winegretem.

20170710_133751

Składniki

  • ok. 200 g arbuza (bez skórki)
  • 100 g sera feta
  • 1 mały, zielony ogórek
  • duża garść roszponki
  • duża garść rukoli
  • garść migdałów
  • garść pestek dyni
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
Dressing:
  • 1 mała, papryczka chili drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w plasterki (możemy wyciąć gniazdo nasienne). Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aż ładnie się zarumienią. W małym słoiczku łączymy wszystkie składniki dressingu. Chwilę potrząsamy.

Na dwóch talerzach układamy sałaty, kawałki arbuza, ogórka i fety. Posypujemy posiekanymi ziołami - miętą i kolendrą oraz pestkami dyni i płatkami migdałów.

Dressingiem polewamy tuż przed podaniem.

   

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..