LASAGNE ZE SZPINAKIEM, FETĄ I DYNIOWYM BESZAMELEM

Jeżeli zupełnym przypadkiem macie w domu zapas puree z dyni i chcecie przygotować coś, co można odgrzać następnego dnia bez straty dla smaku polecam – lasagne. Ze szpinakiem, jarmużem, fetą, ricottą, suszonymi pomidorami. Wersja na pewno wszystkim dobrze znana, więc żeby trochę was zaskoczyć zrobiłam do niej beszamel z dodatkiem  … puree z dyni 🙂 Dzięki temu ma piękny, pomarańczowy odcień.

Polecam inne przepisy z wykorzystaniem dyni 🙂

 

20171024_145633

Składniki

  • 6-8 płatów makaronu lasagne
  • 250 g ricotty
  • 200 g sera feta
  • 200 g szpinaku baby
  • 50 g jarmużu
  • 50 g startego parmezanu
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 szalotka
  • 1 jajko (L)
  • sok z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • sól/pieprz
  Dyniowy "beszamel":
  • 200 g puree z dyni*
  • 300 ml mleka w temp. pokojowej
  • 50 g mąki
  • 30 g masła
  • łyżeczka szałwii (opcja)
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcja)
  • sól/pieprz
  Dodatkowo:
  • żółte i czerwone pomidorki
  • garść bazylii
 

Sposób przygotowania

(użyłam naczynia ceramicznego o wymiarach 20x30 cm)

Szpinak podgrzewamy na patelni, żeby zwiędł i na sitku (delikatnie uciskając) pozbywamy się nadmiaru wody. Od jarmużu odrywamy twarde kawałki łodygi i rwiemy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Szalotkę i czosnek drobno siekamy.

Dyniowy beszamel:

Do garnka wkładamy masło i podgrzewamy aż się roztopi. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy (najwygodniej trzepaczką). Smażymy przez ok. 2 minuty i dodajemy mleko. Cały czas mieszamy, żeby nie dopuścić do powstania grudek. Po chwili sos zacznie gęstnieć. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy puree z dyni oraz doprawiamy solą, pieprzem, szałwią i gałką muszkatołową. Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu).

Do miski wkładamy odciśnięty szpinak, jarmuż, ricottę, fetę, pomidorki, szalotkę, czosnek i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Spód naczynia do zapiekania lekko natłuszczamy. Na dnie rozsmarowujemy łyżkę beszamelu, układamy płaty makaronu, farsz ze szpinaku i ricotty, ponownie płaty makaronu. Całość polewamy dyniowym beszamelem. Wyrównujemy i układamy plasterki mozzarelli.

Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po upieczeniu, dekorujemy pokrojonymi pomidorkami, posypujemy parmezanem i posiekaną bazylią.

* Puree z dyni: Dynię kroimy na większe kawałki, wyjmujemy środek - pestki i pieczemy (razem ze skórą) przez ok. 45 minut w temp. 190 st. C (bez termoobiegu). Z upieczonej dyni zdejmujemy skórę i miksujemy. Przechowujemy w lodówce.

 

Komentarze Czytelników

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..