LASAGNE Z INDYKIEM I CUKINIĄ

Lasagna smakuje jeszcze lepiej, kiedy możemy przygotowywać ją w miłym towarzystwie. Zabierzcie więc do kuchni dziewczynę, chłopaka, żonę, męża, dzieci. Przydzielcie zadania i cieszcie się wspólnymi chwilami 🙂

W mojej lasagne również znajdziecie sos beszamelowy i sos a’la bolognese. Zamiast mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego dodaje mięso z indyka. Jedną z warstw stanowi cukinia wcześniej podsmażona na patelni grillowej. Do dekoracji używam plasterków pomidora i cukinii oraz kilku listków szpinaku. Żeby uzyskać ładne zapieczenie od góry, lasagne posypuje przed włożeniem do piekarnika jeszcze odrobiną startego parmezanu.

Świetnie smakuje po odgrzaniu następnego dnia 🙂

Zagadka – kwiatki jakiej rośliny znajdują się na zdjęciach?

20160519_183826

20160519_183604

Składniki

  • makaron lasagne (ok. 10 płatów)
  • 1 duża cukinia
  • 1 pomidor
  • kilka listków szpinaku lub bazylii
  • 100 g parmezanu lub grana padano
  Beszamel:
  • 150 g masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • sól/pieprz
  Sos a'la bolognese:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka pulpy pomidorowej (lub passaty)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • garść szpinaku
  • kilka łodyg natki pietruszki
  • łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól/pieprz
   

Sposób przygotowania

(użyłam formy ceramicznej 22x30 cm)

Zaczynamy od przygotowania sosu a'la bolognese.

Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchewkę kroimy w kosteczkę. Szpinak i natkę pietruszki siekamy.

Do  garnka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i czosnek. Chwilę obsmażamy i dodajemy marchewkę i seler naciowy. Smażymy warzywa przez 5 minut. Dodajemy mięso, obsmażamy i po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki i passatę. Zmniejszamy ogień i gotujemy godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy szpinak i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

Beszamel:

Do garnka wkładamy masło i podgrzewamy aż się roztopi. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy (najwygodniej trzepaczką). Smażymy przez ok. 2 minuty i dodajemy mleko. Cały czas mieszamy, żeby nie dopuścić do powstania grudek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Cukinię kroimy na grube plastry i obsmażamy na patelni z obu stron do momentu aż zmiękną i ładnie się zabrązowią. Zdejmujemy z patelni.

Łączymy wszystkie elementy. Spód naczynia ceramicznego smarujemy sosem beszamelowym. Układamy warstwy (od dołu):

  • płaty makaronu
  • sos a'la bolognese
  • połowa startego parmezanu
  • plastry cukinii (kilka zostawiamy do dekoracji)
  • beszamel
  • płaty makaronu
  • sos a'la bolognese

ostatną warstwę stanowi beszamel wymieszany z resztą startego parmezanu.

Na wierzch lasagne układamy kilka plasterków cukinii i pomidora. Dodajemy kilka listków szpinaku (lub bazylii). Całość możemy posypać jeszcze odrobiną startego parmezanu żeby ładnie się zrumieniła.

Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok. 45 minut.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..