KUTIA Z KASZY PĘCZAK

Tradycyjna potrawa wigilijna – kutia, w mojej unowocześnionej wersji. Zamiast pszenicy używam kaszy pęczak, mleko/śmietanę zastąpiłam sokiem pomarańczowym. Do mojej kutii dodaje też sporo bakalii: rodzynki, żurawina, daktyle, migdały, orzechy włoskie. Rodzynek, żurawiny i daktyli nie przelewam wrzątkiem. Zalewam je sokiem pomarańczowym i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników.

Do mojej kutii dodaje też kawałki pomarańczy, a do dekoracji używam ziarenek granatu (dziś granat wmieszałam też do masy). Pyszności 🙂

Szybki sposób na zdjęcie skórki z migdałów – zalewamy je wrzątkiem na 5-10 minut. Jeżeli Wasza kutia będzie zbyt wodnista (przed dodaniem kaszy) możecie dodać do masy makowej trochę cukru pudru, który ją zagęści.

W wersji bezglutenowej proponuje zamiast pęczaku, użyć kaszy jaglanej 🙂

20161215_193439

Składniki

  • 200 g kaszy pęczak (suchej)
  • 100 g mielonego maku
  • ok. 100 g miodu
  • po 30 g: rodzynek, suszonej żurawiny, daktyli, migdałów, orzechów włoskich
  • 2 pomarańcze
  • garść nasionek (ziarenek) granatu lub kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
  • łyżka masła
 

Sposób przygotowania

Filetujemy 1 pomarańcze (odcinamy górę i dół; ostrym nożem ścinamy skórkę wraz z białą błonką ruchem z góry na dół; wycinamy miąższ pomarańczy znajdujący się pomiędzy pionowymi, cieniutkimi błonkami). Z pozostałej po filetowaniu pomarańczy wyciskamy sok.

Suszoną żurawinę, daktyle i rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy sokiem z pomarańczy (tylko, żeby sok je przykrył). Jeżeli soku z filetowania pomarańczy jest za mało, wyciskamy potrzebną ilość soku z drugiej pomarańczy. Odstawiamy.

Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5-10 minut i zdejmujemy skórkę.

Kaszę pęczak płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy wodę (w proporcji: dwa razy więcej wody niż kaszy). Doprowadzamy do wrzenia, solimy, dodajemy kaszę i łyżkę masła. Zmniejszamy ogień, mieszamy i gotujemy 12 minut (woda nie powinna być widoczna). Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.

Sok pomarańczowy z namoczonymi bakaliami przelewamy do garnka, dodajemy miód, migdały, chwilę gotujemy (żeby nadmiar soku odparował) i dodajemy zmielony mak. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kaszę pęczak, orzechy włoskie i wyfiletowane kawałki pomarańczy.

Przed podaniem posypujemy nasionami granatu lub kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Po ostatnich upalnych dniach odwayam si dzi wczy piekarnik i
  • Nie ma to jak kawaek cieplutkiego ciasta drodowego z truskawkami
  • Pierwszy krtki urlop za nami ale czy wyjazd z dziemi
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Kto jest godny? Zostaa mi 1 porcja tego pysznego makaronu
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..