KUSKUS Z KURCZAKIEM, GROSZKIEM I MARCHEWKĄ

Święta, święta i po świętach 🙂 Cztery dni próbowania nowych potraw, testowania nowych smaków. Dziewczyny nie pogardziły nawet ciastami, a za słodyczami przecież nie przepadają.

W związku z tym, postawiłam dziś na coś lekkiego. Połączenie kaszy kuskus z kurczakiem, groszkiem i marchewką. Nie jestem zwolenniczką mrożenia żywności (mięsa nigdy nie zamrażam). Wyjątek stanowi jedynie marchewka z groszkiem 🙂

Kuskus zawiera w sobie dużo białka, mało tłuszczu, a także m.in.: żelazo, błonnik, wapń, fosfor i kwas foliowy. Jest lekkostrawny i nie podrażnia żołądka.

Żeby ułatwić maluszkom jedzenie tej „sałatki” możecie delikatnie rozgnieść ją widelcem lub zmiksować.

20151227_222601 korekta

 

Składniki

  • 50 g kaszy kuskus
  • 50 g (mrożonej) marchewki z groszkiem
  • 30 g mięsa z kurczaka
  • łyżeczka masła
  • 150-200 ml wody
 

Sposób przygotowania

(2 porcje)

Kurczaka gotujemy na parze (lub w małej ilości wody) ok. 10 minut  i kroimy w małą kosteczkę.

Do garnuszka wlewamy wodę, wkładamy marchewkę z groszkiem (nie rozmrażamy wcześniej) i dusimy ok. 8-10 minut, do miękkości marchewki.

Kuskus zalewamy wrzątkiem ok. 0,5 cm nad powierzchnię kaszki i dodajemy łyżeczkę masła (nie dodajemy soli). Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Następnie kuskus przekładamy  do miseczki, dodajemy marchewkę z groszkiem i kurczaka. Mieszamy.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..