KURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWYM Z JAŚMINOWYM RYŻEM

Mój ulubiony sos pomarańczowy do kurczaka. Wcale nie jest nudny i słodki 🙂 Znajdziecie w nim, poza tytułową pomarańczą (sokiem i skórką) także szalotkę, czosnek, imbir, miód i najważniejszy, nadający charakter całości składnik – ostry, gęsty sos Sriracha (sos z papryczek chili).

Nazwa sosu pochodzi od miejscowości Si Racha (Tajlandia), gdzie podawany był w lokalnych restauracjach.

Danie wygląda najładniej posypane sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

20161115_134539

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 150-200 g jaśminowego ryżu
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • łyżka sezamu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypiorek
  • szczypta soli
  • łyżka oleju kokosowego
  Sos pomarańczowy:
  • 100 ml bulionu z kurczaka (lub wody)
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka miodu (użyłam lipowego)
  • łyżka ostrego sosu Sriracha
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego

Sposób przygotowania

(2-3 osoby)

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, solimy, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Odstawiamy.

Szalotkę kroimy w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy lub drobno kroimy.

W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu pomarańczowego.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelnię wlewamy olej i dodajemy kurczaka. Gdy będzie już obsmażony z każdej strony dodajemy czosnek, szalotkę i imbir. Smażymy kolejne 1-2 minuty i dodajemy sos pomarańczowy. Gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje. Posypujemy sezamem i zdejmujemy z ognia.

Na talerzu (lub w miseczce) układamy ryż i kurczaka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Od razu podajemy.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Nie ma nic przyjemniejszego w wymylaniu nowych przepisw kiedy okazuje
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..