KURCZAK PIECZONY

Mój ulubiony pieczony w całości kurczak. Idealnie rozwiązuje problem, kiedy to każdy z domowników ma ochotę na inną część „ptaszyska” i określa się dopiero, kiedy obiad wjeżdża na stół 🙂

Kurczak jest solidnie natarty pod skórą masłem czosnkowo-tymiankowym z odrobiną słodkiej papryki, soli i pieprzu. Do wewnątrz włożyłam też gałązki tymianku i cytrynę. Po upieczeniu jest miękki i aromatyczny. Najlepszy smak uzyskacie wykorzystując kurczaka z hodowli ekologicznej lub kurczaka zagrodowego.

Kurczaka piekę razem z warzywami, a raczej na warzywach i co pewien czas odlewam nadmiar wytopionego tłuszczu.

 

20160413_140731

 

Składniki

  • 1 kurczak ekologiczny lub zagrodowy (ok. 2 kg)
  • 20 g masła + 3-4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cytryna (lub mała pomarańcza)
  • pęczek świeżego tymianku
  • kilka ząbków czosnku (do upieczenia)
  • łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
  • sól i pieprz
 

Sposób przygotowania

Kurczaka dokładnie myjemy. Osuszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (bez termoobiegu).

W miseczce łączymy masło, czosnek przeciśnięty przez praskę,  kilka posiekanych gałązek tymianku, słodką paprykę oraz szczyptę soli i pieprzu. Odchylamy skórę kurczaka i połowę tak przygotowanego masła wcieramy bezpośrednio w mięso kurczaka. Resztą masła nacieramy skórę.

Do środka kurczaka wkładamy przekrojoną na pół cytrynę i połowę pęczka tymianku. Związujemy nogi.

Ziemniaki i paprykę kroimy w ósemki, marchewkę i pietruszkę w kawałki.

Do dużej brytfanki wkładamy pokrojone warzywa, ząbki czosnku i pozostały tymianek. Na nich układamy kurczaka. Co pewien czas polewamy kurczaka wytopionym tłuszczem (nadmiar można odlać).

Jeżeli mamy kratkę kładziemy na niej kurczaka i obkładamy warzywami (nadmiar tłuszczu można odlać w trakcie pieczenia).

Pieczemy ok. 1,5 - 2 godz. Do momentu, kiedy z mięsa po nakłuciu wypłynie bezbarwny "sok".

Podajemy razem z warzywami (możemy je po wyjęciu kurczaka podpiekać jeszcze kilka minut, żeby ładnie zbrązowiały).

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..