KURCZAK MARYNOWANY W MELASIE Z GRANATU I SAŁATKA Z PĘCZAKIEM

Melasa z owoców granatu, to obok sosu sojowego niezbędny produkt w mojej kuchni. Słodko-kwaśny smak melasy idealnie współgra z grillowanym/pieczonym mięsem. Tym razem wykorzystałam piersi z kurczaka, które po nocy „leżakowania” w marynacie, upiekłam w piekarniku. Do mięsa przygotowałam sałatkę z kaszy pęczak z grillowanymi plastrami cukinii i serem feta. Lekkości dodaje jej posiekana kolendra, mięta i nasiona granatu.

Jeżeli chcecie przygotować sałatkę osobno, wystarczy, że skropcie ją sokiem z cytryny i oliwą. To wystarczy 🙂

Polecam Wam również:

20170813_004625

20170813_005032

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
 

Marynata:

  • 100 ml melasy z owoców granatu
  • 20 ml oleju
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli/pieprzu
 

Sałatka:

  • 100 g suchej kaszy pęczak
  • 120 g sera feta
  • 2 małe cukinie
  • mały granat
  • garść kolendry
  • garść mięty
  • szczypta soli
  • łyżka masła
 

Sposób przygotowania

(2 osoby)

Marynata:

Szalotkę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty.

Piersi kurczaka oddzielamy i oczyszczamy. Oprószamy solą i pieprzem.  Zalewamy marynatą i przez chwilę wcieramy ją w mięso. Odstawiamy (najlepiej na noc) do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C (bez termoobiegu).

Kurczaka przekładamy na żaroodpornego naczynia i polewamy połową marynaty. Pieczemy ok. 40 minut. W połowie pieczenia polewamy resztą marynaty.

Sos powstały w trakcie pieczenia przelewamy do garnuszka i redukujemy, aż lekko zgęstnieje (można też dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i przez chwilę podgrzewać).

 Sałatka:

Kaszę pęczak płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (proporcja: szklanka kaszy na dwie szklanki wody) i dodajemy łyżeczkę masła. Gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu, następnie zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut, żeby kasza wchłonęła cały płyn. Mieszamy. Odstawiamy.

Cukinię kroimy wzdłuż na cieniutkie plasterki - do miejsca aż pojawią się pestki - gniazdo nasienne (środek możemy wykorzystać np. do zupy). Skrapiamy oliwą i układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy przez chwilę, do momentu aż pojawią się charakterystyczne paski (analogicznie postępujemy z resztą cukinii).

Do miski wkładamy składniki sałatki: kaszę pęczak, pokruszony ser feta, posiekaną kolendrę i miętę, grillowaną cukinię i nasiona granatu. Delikatnie mieszamy.

Na talerzu układamy część sałatki i pokrojoną pierś z kurczaka. Mięso polewamy sosem z pieczenia.

 

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..