KRUPNIK Z KASZĄ PĘCZAK

Tak, przyznaje się, to ja. Mówię o tym głośno i wcale się tego nie wstydzę … to ja! jako dziecko uwielbiałam krupnik 🙂 Chyba nawet bardziej niż pomidorową 🙂

Nietaktem z mojej strony byłoby więc pominięcie przepisu na tą pyszną zupę.

Dziś przygotowałam krupnik z kaszą pęczak. Kasza pęczak należy do grupy kasz jęczmiennych. Zawiera dużo witamin (m.in.: B6 i PP) i składników mineralnych (m.in.: magnez, potas i żelazo).

Kasza pęczak zawiera gluten.

20160109_234103 po korekcie

Składniki

Bulion:
  • 2 litry wody
  • udko z kurczaka bez skóry (ok. 200 g)
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • mała, biała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 4 gałązki świeżej kolendry (można pominąć)
  • 2 liście laurowe
  Pozostałe:
  • 120 g kaszy pęczak
  • 2-3 ziemniaki
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

(powyżej 6 porcji)

Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy kurczaka i wszystkie składniki potrzebne do przygotowania bulionu. Gotujemy ok. 30-40 minut do miękkości warzyw.

Warzywa i mięso wyjmujemy. Wkładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy 10 minut.

W tym czasie 1-2 marchewki i 1 pietruszkę kroimy w talarki. Seler naciowy kroimy w kosteczkę, oddzielamy połowę mięsa od kości. Wszystko wkładamy z powrotem do garnka.

Następnie dodajemy przepłukaną pod bieżącą wodą (na sitku) kaszę pęczak. Gotujemy 15-20 minut, do miękkości kaszy. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła. Doprawiamy do smaku.

Skomentuj

Komentarze są moderowane - pojawią się po zaakceptowaniu ich treści.

*

INSTAGRAM

  • Pamitacie mj przepis na risotto z dyni i tymiankiem? Pysznoci
  • Dzi w Warszawie prawdziwie jesienna pogoda  za to u
  • Nieskomplikowany jednogarnkowiec z woowin w roli gownej Jako dodatki brzowe
  • Co dobrego macie dzi na obiad? U mnie jest gulasz
  • Tydzie zaczynamy od lekkiej bardzo przyjemnej zupy z indykiem i
  • Obiad ekspresowy czyli makaron ryowy z mielon woowin marchewk i
  • Wspomnienie weekendowego obiadu czyli Poldwicza wieprzowa faszerowana tapenad zawinita w
Akceptuję

Ta strona korzysta z plików cookie ("ciasteczka"). Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Nasza politykę prywatności znajdziesz tutaj, natomiast więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz na tej stronie..